Dit jaar geen nieuwe bouwinitiatieven meer in Zuidoost

De gemeente Amsterdam neemt in ieder geval in heel 2021 geen nieuwe bouwinitiatieven meer aan voor belangrijke groeigebieden in Zuidoost. De gedeeltelijke bouwstop heeft te maken met de bezuinigingen door de gevolgen van de coronacrisis.

Dianne Bleeker
De bouwstop geldt voor de gebieden Amstel III en Arenapoort. Beeld Wonam
De bouwstop geldt voor de gebieden Amstel III en Arenapoort.Beeld Wonam

Dit blijkt uit een brief van de gemeente aan projectontwikkelaar Niels Marijnissen, die in handen is van Het Parool .

Het gaat om de gebieden Amstel III en Arenapoort. Daar worden dit jaar geen nieuwe initiatieven in behandeling genomen. ‘Er is voor het jaar 2021 helaas geen budget en daarmee ook geen capaciteit om nieuwe projecten op te starten,’ staat in de brief aan de Amsterdamse projectontwikkelaar.

Geen budget

In totaal is er voor 10 procent van de nieuwe projecten in Amstel III en Arenapoort geen budget in 2021. Dat komt neer op acht bouwprojecten. Een direct gevolg van de bezuinigingen is dat het ontwerp voor het Hondsrugpark is uitgesteld. De aanleg van dit park staat nog steeds op de planning, maar wordt doorgeschoven naar 2022. Marijnissen noemt het besluit ‘onverstandig’ en ‘onwenselijk’, maar geeft aan dat het beperkte gevolgen heeft. ‘Het toekomstige Hondsrugpark zal gefaseerd en gelijktijdig met oplevering van de eerste projecten aan dit stadspark worden aangelegd.’

Het besluit om geen nieuwe initiatieven in behandeling te nemen, heeft volgens Marijnissen wél grote gevolgen. ‘Het stilvallen van deze gebiedsontwikkeling heeft gevolgen voor het vertrouwen van eigenaren. Zij zullen besluiten hun panden weer langjarig in exploitatie te nemen met als gevolg dat deze gebiedsontwikkeling maar gedeeltelijk tot wasdom komt. Het tekort zal verder oplopen, beleidsdoelstellingen zullen niet gehaald worden en Amsterdammers zullen genoodzaakt zijn hun wooncarrière elders voort te zetten.’

Wel bouwen

Vorig jaar bleek al dat de gemeente door de coronacrisis zeker 280 miljoen euro inkomsten misloopt, waardoor er bezuinigd moet worden. Amsterdam is hierin extra kwetsbaar vergeleken met andere Nederlandse gemeenten, omdat de begroting van de hoofdstad voor de helft uit eigen inkomsten (uit bijvoorbeeld parkeergeld en toeristenbelasting) bestaat.

Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat Amsterdam wel gewoon doorgaat met bouwen. “In Zuidoost worden dit jaar 2500 woningen gebouwd, het merendeel daarvan in Amstel III, maar ook in Bijlmer Centrum en Arenapoort, waarvan de helft in het middensegment.”

Toch zijn bezuinigingen onvermijdelijk en dat heeft gevolgen voor stadsdeel Zuidoost en Amstel III. “Als gemeente kunnen we niet alles tegelijk ontwikkelen. Dat is van alle tijden, maar geldt ook nu in tijden van crisis. De hele gemeentelijke organisatie heeft te maken met bezuinigingen, daarom kijken we kritisch naar de proceskosten die we maken en maken we scherpere keuzes. In Amstel III en Arenapoort zijn daarom een aantal projecten uitgesteld.”

Slecht nieuws

VVD-gemeenteraadslid Hala Naoum Néhmé noemt het ‘heel naar nieuws’ voor alle woningzoekenden. “Slecht nieuws over de nieuwbouw in Amsterdam is helaas al een tijd lang de norm aan het worden in plaats van de uitzondering. In de eerste helft van vorig jaar zijn er slechts 78 betaalbare huurwoningen gebouwd. Nu dus de bouwstop, in ieder geval in Zuidoost, terwijl ons als VVD recent nog was verzekerd dat de stad er alles aan zou doen om een bouwstop te voorkomen.”

De raad is vóór het lekken van deze brief niet geïnformeerd. “Dat is slordig. Ik snap eerlijk gezegd niet hoe dit kan ontstaan, want de ambtelijke capaciteit die voor woningbouw wordt ingezet wordt betaald uit de grondexploitatie en de stad vraagt hoge grondprijzen. Je zou dan denken dat er financiële ruimte genoeg is en dat eventuele bezuinigen geen gevolgen hebben voor de woningbouw.”

Ze hoopt dat het Rijk Amsterdam wil manen om zo snel mogelijk orde op zaken te stellen, of in te grijpen via een Rijksaanwijzing of een inpassingsplan. “We modderen al drie jaar aan met deze coalitie. Dit kan zo geen seconde langer.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden