PlusProfiel

Dit is Egbert de Vries, de opvolger van Sharon Dijksma. Egbert de wie?

Egbert de Vries Beeld geen credit
Egbert de VriesBeeld geen credit

PvdA’er Egbert de Vries wordt woensdag benoemd tot wethouder in Amsterdam. Hij volgt daar de naar Utrecht vertrokken Sharon Dijksma op. Het leven van De Vries draait om de publieke zaak.

Ruben Koops

Egbert de wie? Het was een veelgehoorde opmerking toen de Amsterdamse PvdA in december de opvolger bekend maakte van de naar Utrecht vertrokken wethouder Sharon Dijksma. Maar gekeken naar het leven en de loopbaan van Egbert de Vries (51), die woensdagmiddag als Dijksma’s opvolger tot wethouder benoemd zal worden, is zijn voordracht eigenlijk heel logisch. Drie oud-collega’s, die lang met hem hebben gewerkt, vertellen wat de stad van de nieuwe wethouder kan verwachten.

Paul Slettenhaar (VVD, collega-stadsdeelbestuurder Zuid, 2010-2014)

“Egbert is een heel inhoudelijke politicus en weet overal wat vanaf. Hij kan heel hard zijn, toen mijn partij hem eens buiten een coalitie hield, kregen we vier jaar later meteen dezelfde behandeling, maar daarna hebben we goed samengewerkt. Hij heeft een links hart, maar in de praktijk valt dat best mee. Zo zette hij zich in Zuid altijd in voor de komst van parkeergarages. Zijn redenering is dat de parkeerder op die manier meebetaalt aan speelplaatsen.”

“Hij zit soms zo op de inhoud dat hij het relationele, de kopjes koffie, even uit het oog kan verliezen. Ook is hij niet zo bezig met zijn imago. Op het stadsdeelkantoor werden zijn vergaderingen altijd ‘de hakkenbar’ genoemd, tak-tak-tak werden daar de besluiten genomen. Hij bewaarde die besluiten op papier, de archiefkasten op de gang waren allemaal van Egbert.”

Wielie Elhorst (predikant Oranjekerk)

“Egbert zit bijna 25 jaar in onze kerkenraad en zet zich als diaken (bestuurder) in voor de gemeenschap van de Oranjekerk. Ik heb het altijd bijzonder gevonden dat hij dit naast z’n drukke baan is blijven doen, maar hij is dienstbaar aan de samenleving en ziet de kerk als een onderdeel daarvan. Hij spant zich bijvoorbeeld in voor vluchtelingen en helpt mee als we jaarlijks warme kleding inzamelen voor de daklozenopvang naast onze kerk. Hij is erg druk en daardoor ook iemand van het laatste moment. Dus soms komt hij net op tijd zijn toezeggingen na, maar hij weet alle bordjes goed draaiend te houden. Hij staat niet vaak op een zeepkistje, maar staat wel voor mensen klaar.”

Bea de Buisonjé (PvdA, collega bestuur Waterschap Amstel, Gooi en Vecht, 2015 – 2021)

“Egbert is veruit de meest ervaren bestuurder in het waterschap Amstel, Gooi en Vecht. Alles wat met het ‘fysieke domein’ te maken heeft, ruimtelijke ordening, infrastructuur en waterbeheer, vindt hij interessant. Voor buitenstaanders kan hij soms overkomen als een bolleboos. Gaan we op werkbezoek bij een agrariër, arriveert hij in pak met nette schoenen. Sommigen denken dan, leeft hij zich wel in? Maar wie hem kent, weet dat hij meteen vanuit zijn vorige vergadering is doorgefietst.”

“Voor het Waterschap is het geweldig dat Egbert nu ook Waternet in zijn portefeuille heeft, hij weet precies wat daar moet gebeuren. Al hij de telefoon opneemt in het Spaans weet je dat zijn man belt; die taal spreekt hij vloeiend. Die zal het er soms best zwaar mee hebben dat Egbert het zo druk heeft, want bestuurswerk gebeurt veel in de avonden en weekenden. Alleen op maandagavonden rond zeven uur is hij niet beschikbaar, dat weet iedereen. Dan oefent hij met het koor van de Oranjekerk.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden