Amsterdam Bewaar

Dit horecagezin haalt Spanje naar Amsterdam

Achter vlnr: Erik Nieuwendijk, Juan Carlos Sanchez, Julian, Juana, Jackie Tack, Jesus Calo Valera en Roberto Callisaya. Voor: Fidel Calo Valera en Jonathan
Achter vlnr: Erik Nieuwendijk, Juan Carlos Sanchez, Julian, Juana, Jackie Tack, Jesus Calo Valera en Roberto Callisaya. Voor: Fidel Calo Valera en Jonathan © Eva Plevier

Erik Nieuwendijk (56) en Jackie Tack (51) van restaurant Dos moesten 25 jaar geleden nog uitleggen wat tapas waren. Dankzij drie aangewaaide Spanjaarden uit het oude Centra kiezen ze nu voor klassieke Spaanse gerechten. 'Ik was La Mama. Nu ben ik ook La Jefa.'

Bij binnenkomst in Duende Dos ruikt het naar Spanje. Een geur van knoflook en boquerones hangt boven de bar, waar bakken met ansjovisjes, pulpo en gehaktballetjes in een glazen vitrine staan. Op deze zaak heeft de tijd geen vat: Dos zit in een nieuwbouwpand op de hoek van de Marnixstraat en de Nieuwe Willemsstraat, maar vanaf de Lijnbaansgracht oogt het restaurant als een oud adresje in Sevilla of Madrid.