live

Rechtbank wil duidelijkheid over deal met Sonja Holleeder

Ruim drie jaar na zijn aanhouding en na veertien inleidende zittingen is de rechtbank in Amsterdam gestart met de inhoudelijke behandeling van het megaproces tegen Willem Holleeder. Misdaadverslaggever Paul Vugts houdt je in dit blog op de hoogte.

Live

Bekijk nieuwe update(s).
 1. OM moet uiterlijk 9 maart uitleg geven

  Het Openbaar Ministerie moet de rechtbank uiterlijk 9 maart uitleggen welke afspraken gemaakt zijn met getuige Sonja Holleeder in de aanloop naar het proces tegen haar broer Willem Holleeder.

  Het gaat om de afwikkeling van de erfenis van haar in 2003 geliquideerde man Cor van Hout. Sonja Holleeder zei dinsdag op de tweede dag van haar verhoor in de zaak tegen haar broer dat ze inmiddels vrijuit kan verklaren over de afhandeling van die criminele erfenis zonder het risico te lopen alsnog te worden vervolgd.

  In 2011 had ze met een schikking van 1,1 miljoen euro vervolging afgekocht voor het witwassen van Van Houts deel van het nooit gevonden losgeld van de Heinekenontvoering – dat hij onder meer had belegd in prostitutiepanden aan de Achterdam in Alkmaar.

  Goudsnip
  De overeenkomst in dat strafrechtelijke onderzoek onder codenaam ‘Goudsnip’ zou ongeldig worden als ze blijkt te hebben gelogen.

  Sonja geeft nu toe dat ze in die zaak niet de (hele) waarheid heeft verteld.

  Nu ze naar eigen zeggen in het proces tegen haar broer wél de hele waarheid mag vertellen zonder dat justitie daaraan consequenties zal verbinden, roept dat de vraag op wat voor vrijwaring justitie haar dan heeft beloofd in een tweede overeenkomst die in december 2016 is gesloten.

  Advocaat Sander Janssen van Willem Holleeder vroeg de rechtbank dinsdag Sonja op te dragen volledige openheid van zaken te geven over die overeenkomst van eind 2016 die voor haar reden was in februari 2017 weer verklaringen te gaan afleggen nadat ze dat maandenlang had geweigerd – net zoals haar zus Astrid.

  Voordat ze ging verklaren tegen haar broer, had Sonja geëist dat ze anderen die bij de afwikkeling van de erfenis betrokken waren, buiten schot zou mogen houden.

  De zussen zeggen dat Willem Holleeder Cor van Hout heeft laten liquideren om de panden aan de Achterdam in handen te krijgen.

  Het is daarom van groot belang dat Holleeders verdediging en de rechtbank kunnen nagaan of ze nu de waarheid spreekt of niet, én wat ze in het verleden allemaal heeft gelogen. De rechtbank zal uiteindelijk ook een oordeel moeten geven over de betrouwbaarheid van de getuigen.

 2. Rechtbank wil duidelijkheid over deal

  De rechtbank in Amsterdam heeft vrijdag bepaald dat het Openbaar Ministerie (OM) meer duidelijkheid moet geven over de afspraken die met Sonja Holleeder zijn gemaakt.

  Het gaat om afspraken in het kader van haar getuigenverklaring in de zaak tegen haar broer Willem Holleeder.

  Eerder deze week bleek tijdens het getuigenverhoor van Sonja Holleeder dat zij vorig jaar afspraken heeft gemaakt over haar getuigenis waar het gaat om de criminele erfenis van haar partner Cor van Hout. Die werd in 2003 geliquideerd. De moord vormt onderdeel van de aanklacht tegen Willem Holleeder.

  Justitie heeft jaren geleden onderzoek gedaan naar de nalatenschap van Van Hout. Hij investeerde zijn deel van het verdwenen losgeld van de Heinekenontvoering in onder meer prostitutiepanden in Alkmaar. In dit zogeheten onderzoek-Goudsnip kocht Sonja strafvervolging voor 1,1 miljoen euro af.

  In het verhoor van dinsdag zei Sonja dat zij heeft besproken dat zij vrijelijk kan verklaren over de Goudsnipzaak, zonder dat dat consequenties voor haar heeft. De advocaten van Willem Holleeder willen dat deze afspraken op tafel komen. Het OM vond dit niet relevant.

  Andere afspraken
  De rechtbank wil van het OM weten of er ook nog andere afspraken zijn gemaakt over de inhoud van Sonja's verklaringen, bijvoorbeeld dat zij niet over andere personen hoeft te verklaren. Als die afspraken er zijn, dan wil de rechtbank weten welke.

  De rechtbank wil er klaarheid over omdat een en ander relevant kan zijn voor de beoordeling van de betrouwbaarheid van Sonja als getuige. Het OM moet dit uiterlijk 9 maart hebben vastgelegd in een proces-verbaal.

 3. Moet Sonja vertellen over haar deal?

  De rechtbank besluit om 15.00 uur of Sonja Holleeder (of haar advocaat) moet vertellen waaruit de recentste overeenkomst tussen Sonja en de Staat bestaat.

 4. Einde zittingsdag

  De rechtbank stopt voor vandaag. Morgen, vrijdag om 15.00 uur maakt de rechtbank bekend of Sonja Holleeder inzicht moet geven in de recentste overeenkomst die ze met het Openbaar Ministerie heeft gesloten over het spreken over haar erfenis van haar geliquideerde man Cor van Hout.

  Rechtbankvoorzitter Frank Wieland tegen de drukbezochte publieke tribune: "Voor die zitting van morgen zou ik niet in de rij gaan staan (zoals er nu steeds rijen voor de bunker staan). Dat kunt u dan beter doen voor de zitting van maandag 12 maart, die om 10.00 uur begint.

 5. Verklaring Jopie van der Bijl

  Broer 'Jopie' van de in 2006 geliquideerde Thomas van der Bijl blijkt gisteravond, woensdag, een verklaring te hebben afgelegd waarin hij zegt samen met Thomas van der Bijl het in Frankrijk begraven losgeld van de Heinekenontvoering te hebben opgehaald uit Parijs. Het zat eerst in een verborgen ruimte in de auto, later verstopte Jopie van der Bijl het in een ruimte in zijn huis en vervolgens in een schuur in zijn volkstuintje.

  "Ik heb alles vanuit de sporttas in de ton van tachtig bij vijftig (centimeter) gedaan. Thomas kwam wel eens geld halen. Later heb ik ook zelf wel Franse francs gewisseld op verzoek van Thomas." Jopie van der Bijl 'was wel zenuwachtig, want hij moest lang wachten' tot hij kon wisselen.

  'Jopie' van der Bijl zegt zijn verhaal nu te vertellen omdat hij 'pissig' was toen hij Holleeder deze week, als toeschouwer op de tribune, hoorde vertellen dat hij het losgeld zélf heeft opgegraven.

  Holleeder: "De Franse francs hebben wij meegenomen naar Frankrijk. Onzin dus. Thomas heeft nooit gewisseld, zoals hij voor zijn dood heeft gezegd, want dan zou hij worden gepakt. Ik weet dat Jopie hier steeds zit en dat is prima, maar hij liegt en ik heb het geld zelf opgegraven."

  Rechtbankvoorzitter Frank Wieland: "Heeft hij (Jopie van der Bijl) wél reden om te liegen?" Holleeder: "Geen idee, maar wat hij zegt, is niet waar."

 6. 'Endstra nog zo gewaarschuwd'

  Officier Stempher haalt de liquidaties aan van John Mieremet en Willem Endstra. "Erg natuurlijk," zegt Holleeder. "Endstra had ik zo gewaarschuwd dat hij geen geld moest blijven aanpakken van criminelen omdat hij het niet kon terugbetalen. Het is helaas zo afgelopen zoals ik had voorspeld."

  Stempher memoreert dat sommigen Holleeder 'ook wel' als innemend en aardig ervoeren, maar dat vandaag toch duidelijk de driftige, berekenende en dominante Holleeder is getoond. Is hij een man van twee gezichten? Holleeder, die duidelijk niet als psychopaat wil worden gekenschetst: "Ik heb maar één gezicht. Ik kan aardig zijn en ik kan schreeuwen, maar ik ben zoals ik ben, met maar één gezicht."

 7. Liefste zussie

  Holleeder: "Ik hóu van Sonja. Ik heb afgelopen dinsdag (tijdens het verhoor van Sonja door zijn advocaat Sander Janssen) bewust zelf geen vragen aan haar gesteld omdat ze anders toch maar gaat schreeuwen. Ze is nog steeds mijn liefste zussie. Ik schreeuw. Ik schreeuw tegen kennissen, tegen Sandra, tegen wie dan ook, maar ik heb ze nóóit wat aangedaan."

  Holleeder heeft er 'alleen maar ellende van gehad' dat hij Sonja met haar leugens heeft laten begaan. "Iedereen was kwaad op me, door haar, maar ik heb het laten gaan, want ik hóu van Sonja."

  Officier van justitie Lars Stempher informeert naar Holleeders band met vriend Cor. Holleeder: "Dat was echt een bloedgabber, ja. Echt een vriend. Wat slecht was, was als hij om 12 uur begon met drinken en dan om 17 uur heel lastig was."

  Hoe het was toen Cor in januari 2003 werd geliquideerd? Holleeder: "Dat was heel erg natuurlijk." Met John Mieremet was het anders. Holleeder: "Ik ben met ze omgegaan omdat ze (Sam Klepper en Mieremet) gevaarlijk waren, maar later leer je hem kennen. Maar het is nooit geweest zoals met Cor."

 8. Uit de droom

  Stempher kondigt 'nog één geluidsfragment' aan. Holleeder: "Maar heeft u nou die tap..." Stempher: "U bent toch niet in de veronderstelling dat dit de laatste keer is dat we u gaan bevragen?" Holleeder: "Nou, dat hoopte ik wél!" Stempher: "Dan moet ik u uit de droom helpen."

  Het Openbaar Ministerie draait nog één van de beruchte stiekem opgenomen gesprekjes af tussen Holleeder en zijn zussen.

  Holleeder, over Sonja, die volgens hem (te)veel geld wil verdienen aan de door hem verfoeide Hollywoodfilm over de Heinekenontvoering: 'Assie, áls ze doorgaat, krijgt ze hem, hè?! (..) Ze is de likdoorn in mijn leven. Ik heb alléén maar ellende van haar."

  Holleeder: "Ik gebruik mijn eigen taal. U vindt het misschien normaal dat Astrid en Peter R. de Vries dit stiekem hebben gedaan. Ik ben door hun in de maling genomen en dat is héél erg als je mensen zo lang zo goed kent. Astrid liegt en bedriegt de hele boel bij elkaar en ze heeft geknipt en geplakt en de boel belazerd."

 9. De ontvoering van Gerard

  Aanklager Stempher haalt afgeluisterde gesprekken aan van de dag dat Holleeders broer Gerard was ontvoerd, terwijl Holleeder in de gevangenis zat.

  Holleeder: "Het was gewoon een overval, niet echt een ontvoering. Ze hebben hem even meegenomen voor het geld."

  Stempher: "Het lijkt dat u er anders naar kijkt dan de betrokkenen het ervaren hebben."

  Holleeder: "Ik wist inmiddels hoe het zat. Sam Klepper zat hier achter en er zou niks meer gebeuren. Ik wilde mijn familie geruststellen."

  Stempher: "Uw zus Sonja was overstuur. U zei: 'Gewoon het geld afgeven, dan komt alles goed'. Het is gewoon maar een overvalletje."

  Holleeder: "Dat is altijd mijn advies geweest. Gewoon alles afgeven. Ik ken het ook wel erger maken hè, en zeggen dat ze straks nog terugkomen, maar daar hebben ze ook niks aan."

  Stempher: "U maakt het nogal klein."

  Holleeder: "Ik wist dat het over was en probeer de boel te sussen. Ik wil ze geruststellen. Dat ken je alleen maar doen door de dingen kleiner te maken. Niet groter. Natuurlijk weet ik dat ze het heel vervelend vinden, maar ze hebben er niks aan als ik olie op het vuur ga gooien."

  Holleeder: 'Natúúrlijk bagatelliseer ik het om ze gerust te stellen. Gerard ken ook wel tegen een stootje hoor."

 10. Heineken-logo's

  De officieren willen foto's laten zien van grote Heineken-logo's die de Hells Angels hadden laten maken, met het embleem van Heineken, maar dan met 'Heerlijk, Helder, Holleeder' er op.

  Holleeder: "Ze hadden dat als grap bijvoorbeeld ook op verkeersborden geplakt. Ik vond dat te ver gaan en heb een jongen van De Wallen ze laten weghalen. Te intimiderend, een beetje overdreven."

  Stempher: "Wat denkt u wat het doet met de slachtoffers?"

  Holleeder: "Dat weet ik niet meneer. Daar heb ik niet bij stil gestaan. Ik heb daar niet over nagedacht."