Plus

Dit betekent de vervroegde sluiting van de Hemwegcentrale

Al eind dit jaar sluit de Hemwegcentrale, vijf jaar eerder dan vorig jaar afgesproken. Tweehonderd medewerkers zitten in onzekerheid en ook in de haven heeft de snelle sluiting gevolgen voor de werkgelegenheid.

Bart van Zoelen
null Beeld anp
Beeld anp

1. Hoezo al dit jaar?

Nog geen jaar geleden sprak eigenaar Nuon met het kabinet af dat de Hemwegcentrale eind 2024 zou sluiten. Die afspraak kwam in de loop van het jaar op losse schroeven te staan omdat de rechter ook in hoger beroep meeging met de eis van duurzaamheidsorganisatie Urgenda dat Nederland in 2020 een kwart minder CO2 moet uitstoten.

Gedwongen sluiting van de kolencentrale is een eerste stap op weg naar de minstens 9 megaton die al volgend jaar extra bespaard moet worden. De sluiting van de Hemwegcentrale is goed voor 1,7 megaton.

2. Wat betekent dat voor de medewerkers van de kolencentrale?

"Zij hadden zich ingesteld op nog vijf jaar zekerheid van werk en inkomen. Het kabinet heeft hier vertrouwen gewekt, maar komt daar nu op terug," zegt hun directeur Alexander van Ofwegen.

Vrijdagmiddag kregen de tweehonderd medewerkers het te horen. Nuon heeft goede hoop dat het een flink deel aan het werk kan houden in andere delen van het bedrijf. Het gaat grotendeels om goed gekwalificeerde technici. Ook de rest wordt zo veel mogelijk begeleid naar nieuw werk.

3. Wordt Nuon schadeloos gesteld?

Dat wel. Minister Eric Wiebes belooft het energiebedrijf 'nadeelcompensatie'. Hoe groot dat bedrag uitvalt moet nog blijken. In 2017 bood Nuon al eens aan om de Hemwegcentrale te sluiten. Toen noemde Nuon nog een bedrag van 55 miljoen euro voor de ontmanteling van de centrale, inclusief 40 miljoen voor de afvloeiing van het personeel daarna.

Nuon onderstreept dat juist nog extra investeringen zijn gedaan toen vorig jaar werd afgesproken om de centrale nog vijf jaar open te houden. Het kabinet heeft miljoenen apart gezet om aan het Urgendavonnis te voldoen.

null Beeld anp
Beeld anp

4. Valt straks de stroom uit in Amsterdam?

Die vraag kreeg premier Mark Rutte ook al. "Wij menen dit te kunnen doen zonder dat het licht uitgaat," zei hij.

Door de opkomst van duurzame energie en doordat kolencentrales goedkoper zijn, worden gascentrales niet intensief gebruikt of zelfs stilgelegd. En dat terwijl ze schoner zijn dan kolencentrales.

Daarom concludeerde netbeheerder Tennet onlangs dat de leveringszekerheid voldoende is. De Hemwegcentrale is in de laatste jaren ook zonder problemen langdurig buiten bedrijf geweest voor onderhoud.

5. Wat betekent het voor de haven?

Ook voor de kolenoverslag van OBA kan de snelle sluiting van de Hemwegcentrale gevolgen krijgen. Bijna twintig procent van de kolen die hier worden overgeslagen, zijn immers bestemd voor de even verderop gelegen Hemwegcentrale.

"Een grote klant," zegt directeur Harm Winkeler. Daar komt bij dat nog maar een jaar geleden was besloten dat de kolencentrale nog vijf jaar zou draaien. "Daardoor kan het niet anders of het krijgt een werkgelegenheidseffect," zegt Winkeler. Of en hoeveel banen er op losse schroeven staan, kan hij nog niet inschatten, daarvoor is het nieuws nog te vers.

OBA was al met het ministerie van Economische Zaken in gesprek over de consequenties van de voorgenomen sluiting na 2024. Het bedrijf dringt nu ook aan op compensatie voor het snellere wegvallen van de Hemwegcentrale.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden