PlusAchtergrond

Dit betekent de miljoenennota voor Amsterdam

Geld voor woningbouw en jeugdhulp, sociale huurwoningen voor middeninkomens en verruiming van de wegen rondom de stad. De miljoenennota bevat veel nieuws voor Amsterdam en haar inwoners.

Michiel Couzy en Ruben Koops
Minister Wopke Hoekstra van Financiën met het koffertje. Beeld ANP
Minister Wopke Hoekstra van Financiën met het koffertje.Beeld ANP

Natuurlijk, de meeste aandacht ging op Prinsjesdag uit naar de portemonnee van Nederlanders. Als alles een beetje meezit, krijgen we door hogere lonen en lagere lasten gemiddeld 2,1 procent meer te besteden. Ook belangrijk voor Amsterdammers.

De miljoenennota bevat meer plannen voor de stad. Zo trekt het kabinet één miljard euro uit om de woningbouw te versnellen in de zes grote steden. Nieuwe woningen moeten de gekte op de huizenmarkt dempen.

De krappe woningmarkt

Ruim de helft van de huidige Amsterdamse woningen is sociale huur. De inkomensgrens voor gezinnen om voor zo’n woning in aanmerking te komen, gaat van 38.000 naar 42.000 euro per jaar. Dit betekent dat ook lagere middeninkomens mee kunnen dingen naar sociale huur.

Scheefwoners die met een te hoog inkomen een sociale huurwoning bezet houden, riskeren een extra huurverhoging. Corporaties die veel betaalbare woningen bouwen, hoeven minder belasting te betalen. Hiervoor is één miljard euro vrijgemaakt. Wethouder Laurens Ivens noemt de kabinetsmaatregelen ‘een eerste aanzet, maar nog verre van voldoende om de wooncrisis aan te pakken’.

Doordat het kabinet gemeenten minder geld geeft, kampt Amsterdam net als veel andere gemeenten met tekorten op jeugdhulp. Daar komt volgend jaar weer 300 miljoen bij. De miljoenennota bevat tot teleurstelling van wethouder Marjolein Moorman geen nieuwe maatregelen om de lerarentekorten weg te werken. “Ik vind het onbegrijpelijk dat een kabinet dat geld over heeft niet meer investeert in het aanpakken van de onderwijscrisis.”

Op veiligheidsgebied gaat de hoofdstad profiteren. Zo komt er meer geld voor de rechtspraak. Ook in het versnellen van de asielprocedures wordt flink geïnvesteerd, ruim 100 miljoen euro in 2020. Daardoor krijgen migranten sneller duidelijkheid en verkleint normaal gesproken het aantal asielzoekers dat bij de gemeente aanklopt voor hulp.

Vanaf 2020 zullen alle sekswerkers een vergunning moeten aanvragen om hun werk te mogen doen. Dan start tevens een database waar prostituees gewelddadige klanten kunnen melden om collega’s te waarschuwen. Het rijk opent bovendien een klachtenloket voor sekswerkers. Het OM krijgt de taak om in 2020 méér verdachten van mensenhandel achter de tralies te krijgen.

Bereikbaarheid van de stad

Dat er in de Nationale Politie en de strijd tegen ondermijning wordt geïnvesteerd was al bekend, maar het rijk verwacht wel iets terug: van de politie en het OM wordt verwacht dat zij meer criminele winsten afpakken, tot wel 107 miljoen euro bovenop de 171 miljoen euro die in 2018 in beslag is genomen.

Volgend jaar worden plannen voor de aanpak van de A4 bij Burgerveen gepresenteerd. Ook start het Rijk met het ontwerp van de Corridorstudie Amsterdam-Hoorn (A7/A8).

Minder duidelijkheid is er nog over broodnodige investeringen in het openbaar vervoer. Het beloofde investeringsfonds voor onderwijs, innovatie en infrastructuur komt er, maar welke projecten hieruit gefinancierd worden en hoeveel geld er überhaupt beschikbaar is, wordt later duidelijk. Zo is het dus nog altijd onzeker of het rijk de portemonnee trekt voor het doortrekken van de Noord/Zuidlijn naar Schiphol en Hoofddorp.

In één oogopslag

- Meer geld voor woningbouw
- Sociale huur voor middeninkomens
- Meer geld voor jeugdhulp
- Verruiming wegen rondom Amsterdam
- Extra geld voor rechtsspraak

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden