Amsterdam Bewaar

Directie Rijksmuseum voegt zich in lijst grootverdieners

Directie Rijksmuseum voegt zich in lijst grootverdieners
© ANP

De drie directeuren van het Rijksmuseum voegen zich binnenkort bij de lijst van grootverdieners in de culturele sector. De driekopppige museumdirectie verdient gemiddeld 198.455 euro. Dat is meer dan het ministersalaris dat binnenkort geldt als nieuwe norm voor topsalarissen in de publieke en semi-publieke sector.

Nu staat Jan Raes, directeur van het Concertgebouworkest, als enige cultuurmanager op de lijst van 'grootverdieners' in de publieke en semipublieke sector. Hij verdient met een salaris van 287.737 euro meer dan de Balkenendenorm (230.747 euro), nu nog de maatstaf voor topsalarissen.

Als de Eerste Kamer binnenkort instemt met de nieuwe Wet normering bezoldiging topfunctionarissen publieke en semi publieke sector (WNT) wordt dat bedrag verlaagd naar 178.000 euro, het salaris van een minister. Wim Pijbes, Taco Dibbets en Erik van Ginkel, de drie directeuren van het Rijksmuseum, komen daardoor met een gemiddeld salaris van 198.455 euro direct in de lijst van grootverdieners in de culturele sector. Dat blijkt uit een inventarisatie van NRCQ, de zakelijke website van NRC.

Alle andere cultuurmanagers komen onder de norm uit, al komt Ivo van Hove van Toneelgroep Amsterdam met een inkomen van 177.467 euro dicht bij de nieuwe grens. 

Volgens NRCQ accepteren culturele instellingen de nieuwe norm en worden beloningen boven de norm afgebouwd. Jan Raes zou al zijn begonnen: hij heeft een maandsalaris ingeleverd.