Update

Directeur van ‘zeer onveilige’ modeschool Amfi stapt op

Directeur Dirk Reynders van de in opspraak geraakte modeschool Amfi neemt ontslag. Het Amsterdam Fashion Institute staat voor een grote cultuuromslag, maar Reynders ziet hier voor zichzelf geen rol in weggelegd.

David Hielkema
null Beeld Jakob van Vliet
Beeld Jakob van Vliet

Eind juni 2021 zei Dirk Reynders dat het vernietigende rapport over de modeschool Amfi hem ‘verdrietig’ maakte. Op de opleiding heerste ‘een sociaal onveilige tot zeer onveilige’ sfeer. Als directeur bood hij zijn excuses aan en hij sprak de hoop uit dat Amfi voor een ‘grote verandering’ zou staan. Reynders zou zich ‘inzetten’ om deze veranderingen door te voeren.

Ruim zes maanden later heeft Reynders besloten dat hij hier toch niet de juiste persoon voor is. In een brief aan medewerkers van het mode-instituut van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) schrijft hij dat hij naar Amfi is gekomen voor de ‘inhoud van de opleiding’ en dat hij zichzelf niet ziet als de geschikte kandidaat om voor een cultuuromslag te zorgen.

Reynders zegt in een korte reactie: “Ik merk dat mijn persoonlijke drijfveren liggen bij de inhoudelijke aspecten van onderwijs. Om die reden ben ik naar het prachtige mode-instituut Amfi gekomen. Er is nu echt iets anders nodig.”

Martijn N.

De modeschool Amfi raakte het afgelopen jaren meermaals in opspraak. In 2020 wegens racisme, mede door docenten die racistische en seksistische opmerkingen maakten. De tweede golf van kritiek brak los naar aanleiding van een artikel over Moamoprichter Martijn N. in Het Parool en NRC. N. wordt door 28 mannen beschuldigd van seksueel geweld. De modeman is oud-student van het Amfi, werd meermaals bijna weggestuurd, maar was tot 2020 nog verbonden aan de opleiding als examinator.

Het Amfi schreef naar aanleiding van het artikel geschrokken te zijn en grote waarde te hechten ‘aan een veilige leeromgeving voor iedereen’. Veel studenten zeiden dit hypocriet te vinden, omdat ze het niet als veilig hebben ervaren: talloze studenten hielden een burn-out, depressie of faalangst aan het Amfi over.

Een zeer kritisch onderzoeksrapport bevestigde de bevindingen van studenten. Al zeker tien jaar is Amfi geen veilige leer- en werkomgeving. Studenten hadden te maken met een te hoge werkdruk, zijn geïntimideerd door docenten en konden nergens met hun klachten naartoe. De docenten gedroegen zich als ‘keiharde, vileine juryleden’ met een gebrek aan ‘empathische en didactische kwaliteiten’.

Studentenbond Asva

Kritiek was er ook op de directie van Amfi. De werkdruk voor docenten is te hoog, er is een gebrek aan ‘koers, visie en strategie’, en het managementteam neemt te weinig verantwoordelijkheid voor ‘organisatie, planning, roostering en dergelijke’. Directeur Dirk Reynders – die sinds 2019 leiding geeft – erkende toen dat hij meer leiderschap moest tonen.

Studentenvakbond Asva en oud-studenten van Amfi eisten toen al het vertrek van de directeur. Voorzitter van Asva Emma Buining is blij met het nieuws: “De broodnodige veranderingen die nodig zijn op Amfi kunnen niet door dezelfde persoon doorgevoerd worden die de problematiek juist zo lang in stand heeft gehouden. Toentertijd werd aan onze oproep geen gehoor gegeven, maar nu stap hij zelf op om exact deze reden: hij is niet in staat de veranderingen te bewerkstelligen.”

Frank Kresin, decaan op de Hogeschool van Amsterdam, zegt waardering voor Reynders te hebben. “Hij heeft zich vanaf het begin met ziel en zaligheid ingezet voor de vernieuwing van Amfi en heeft in een lastige periode leidinggegeven aan de opleiding. Daarnaast heb ik respect voor het feit dat hij ziet wat er nu nodig is bij Amfi en daar zijn conclusies aan verbindt.”

Kresin maakt binnenkort bekend wie de nieuwe directeur wordt. Het is nog niet bekend wat Dirk Reynders gaat doen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden