Amsterdam Bewaar

Directeur Melle Daamen per 1 september weg bij Stadsschouwburg

De grote zaal van de stadsschouwburg
De grote zaal van de stadsschouwburg © ANP

Directeur Melle Daamen verlaat per 1 september van dit jaar de Stadsschouwburg Amsterdam.

Daamen gaat leiding geven aan het nieuwe Theater Rotterdam, dat in januari volgend jaar de deuren opent en een fusie is tussen Ro Theater, de Rotterdamse Schouwburg en Productiehuis Rotterdam, met acteursgroep Wunderbaum als eerste alliantiepartner. Dat collectief kreeg in 2011 nog een weekend lang de sleutel van de Stadsschouwburg in Amsterdam, voor een eigen minifestival.

Daamen was sinds 2001 directeur van de Stadsschouwburg. "Ik wil het gebouw openbreken; het staat heel pront op het Leidseplein zonder contact met de buitenwereld. Zonder dat ik er nou een feesttent van wil maken is het zaak het gebouw meer te laten leven."

Onder zijn leiding werd de schouwburg in 2005 een zelfstandige organisatie met een gemeentelijke subsidie van vijf miljoen euro. Ook gaf hij leiding van een grootscheepse verbouwing ter waarde van 40 miljoen euro.

De Rabozaal tussen schouwburg en Melkweg werd geopend en de entree stevig aangepak. Het restaurant en café kregen een opknapbeurt, en de openingstijden werdem verruimd. Ook bood hij meer ruimte aan activiteiten anders dan theater, zoals debatavonden, hiphopfeestjes of manifestaties. Het jaarlijks aantal bezoekers stond bij het aantreden van Daamen in 2001 op 105 duizend. In 2010 waren dat er 190 duizend.

In Rotterdam gaat Daamen als zakelijk directeur samenwerken met artistiek directeur Ellen Walraven en Bert Determann als directeur bedrijfsvoering.