Karin Schadee: 'Het Meldpunt Discriminatie moet meer de straat op, om bekendheid te krijgen bij Amsterdammers.'

Plus

Directeur meldpunt discriminatie: 'Emoties lopen op'

Karin Schadee: 'Het Meldpunt Discriminatie moet meer de straat op, om bekendheid te krijgen bij Amsterdammers.'Beeld Ivo van der Bent

Discriminatie in Amsterdam is een groter probleem dan uit de cijfers blijkt, zegt Karin Schadee, de nieuwe directeur van het meldpunt. Dat geldt vooral voor moslimfobie.

Michiel Couzy

Karin Schadee (50) is op 1 januari begonnen als directeur van het Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam (MDRA), dat een roerige periode achter de rug heeft. In 2018 is het contract met haar voorganger niet verlengd en nam de penningmeester een half jaar lang de honneurs waar. "Hij heeft vervolgens de basis gelegd. We zijn in rustiger vaarwater," zegt Schadee op haar werkkamer op de Oostelijke Eilanden.

Voor Schadee was MDRA een logische stap in haar loopbaan, die negen jaar geleden een drastische breuk onderging.

De Amsterdamse werkte zeventien jaar voor advocatenkantoor De Brauw aan de Zuidas. Ze adviseerde bedrijven bij de financiering van overnames en schopte het tot compagnon.

Maar ineens wilde ze iets heel anders. "Ik zocht meer maatschappelijke betrokkenheid," zegt ze. "Ik vond mijn werk als advocaat altijd erg leuk, maar de nadelen aan mijn baan begonnen mij steeds meer tegen te staan: de focus, de gedetailleerdheid, het mijden van risico's. Bovendien was ik geen baas over mijn agenda. Ik wilde mij breder ontwikkelen, in een nieuwe omgeving. Ik verkeerde tussen accountants en financieel directeuren, dat was een beperkt kringetje."

Maatschappelijk doel
Ze deed vrijwilligerswerk in India, was mantelzorger en trad aan als directeur van NL Cares, dat vrijwilligerswerk organiseert, totdat de vacature bij MDRA voorbijkwam. "Mijn werk bij NL Cares zat er op. Het maatschappelijk doel van MDRA trok mij aan. Bovendien komt mijn juridische ervaring hier goed van pas."

MDRA is een klachtenpunt voor inwoners van Amsterdam, Amstelveen, Aalsmeer, Diemen, Uithoorn en Ouder-Amstel die discriminatie ervaren. Ze kunnen ook aangifte doen bij de politie, maar die hanteert andere, vaak zwaardere gronden. Daarnaast bemiddelt het meldpunt, staat het klagers bij en doet het aan preventie.

Zo diende dragqueen Jennifer Hopelezz vorig jaar een klacht in bij MDRA, nadat een taxichauffeur had geweigerd haar mee te nemen. Het meldpunt nam contact op met de directeur van de taxicentrale, sprak de chauffeur, met als resultaat excuses en afspraken.

Een zwarte werknemer die door collega's werd uitgescholden voor 'apenkop', meldde zich bij MDRA toen hij door zijn chef niet serieus werd genomen. Na zijn klacht volgde zelfs overplaatsing. MDRA nam contact op met de directie en hierna volgden excuses en keerde de werknemer terug op zijn afdeling.

Discriminatie neemt toe in Amsterdam, signaleert Schadee. Maar die trend is niet terug te vinden in de cijfers. In 2018 kwamen 584 meldingen binnen, tegen 1036 een jaar eerder. Die cijfers zijn vertekend doordat in 2017 een bulkmelding binnenkwam: 352 klachten over één incident. Maar ook zonder deze bulk is sprake van een dalende trend. Bij de politie kwamen juist meer aangiftes binnen: 424 tegen 293 een jaar eerder.

"De maatschappelijke discussie verhardt, discriminatie neemt toe. De emoties lopen op. Niet alleen vanwege discriminatie, maar ook doordat meer mensen ervaren dat ze voor racist worden uitgemaakt. Identiteit is een issue. Er is vooral veel sprake van discriminatie van moslims, maar dat zien we niet terug in de cijfers. In 2018 waren 26 meldingen over discriminatie van moslims. Ik denk dat die groep ons niet goed weet te vinden."

Straat op
MDRA moet meer de straat op, om bekendheid te krijgen bij Amsterdammers. De gemeente geeft meer subsidie en dus kan de organisatie meer mensen aannemen. Schradee merkt dat veel Amsterdammers het niet altijd doorhebben dat ze worden gediscrimineerd.

Onlangs was ze op een bijeenkomst waarbij mensen uit de lhbti-gemeenschap konden aangeven hoe veilig zij zich voelden in hun stadsdeel. Daar kwam een hoog cijfer uit, een 9.

"Maar uit de discussie die volgde, bleek dat veel mannen niet meer hand in hand over straat durven te lopen. Eigenlijk zouden ze hun veiligheid een 3 moeten geven in plaats van een 9. Kennelijk is dit soort discriminatie gemeengoed."

Minder klachten

Het aantal meldingen van discriminatie bij de politie in Amsterdam is in 2018 flink toegenomen. Vorig jaar zijn 424 incidenten geregistreerd, tegen 293 een jaar eerder. Dit is het hoogste aantal in verhouding tot het aantal inwoners in heel Nederland.

Bij MDRA kwamen juist minder klachten binnen: 584 tegen 1036 in 2017. Deze jaarcijfers zijn echter onvergelijkbaar, omdat in 2017 een bulkmelding binnenkwam: 352 klachten over dancefestival Holi, dat ook de naam is van een hindoeïstische viering. Ook zonder die bulkmelding kwam het aantal meldingen in 2018 lager uit.

De meeste klachten gaan over discriminatie op grond van ras (316), gevolgd door geslacht (72), seksuele geaardheid (45) en handicap (45). Er waren 31 klachten over discriminatie wegens godsdienst, waarvan 26 anti-islam.

Bij de politie ging het vooral om discriminatie wegens herkomst (195), seksuele gerichtheid (126) en antisemitisme (58). Volgens de meldingen bij MDRA komt discriminatie op de arbeidsmarkt het meest voor. Ook in de politieke en publieke opinie, commerciële dienstverlening en in collectieve voorzieningen is relatief vaak sprake van discriminatie.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden