PlusNieuws

Directeur Masterplan Zuidoost vertrekt onverwachts: ‘Systeem en leefwereld onvoldoende op elkaar afgestemd’

De programmadirecteur van het Masterplan Zuidoost, Saundra Williams, stapt per 30 juni onverwachts op. Williams is dan tweeënhalf jaar de leidinggevende van het masterplan geweest.

Tahrim Ramdjan en Tim Wagemakers
Saundra Williams. Beeld Jeroen de Beer
Saundra Williams.Beeld Jeroen de Beer

Williams maakte dat donderdagavond bekend in een besloten bijeenkomst aan de Bijlmerdreef, waar het volgens betrokkenen ‘emotioneel’ en ‘druk’ was. De bijeenkomst was een dag eerder halsoverkop georganiseerd. Enkel nauw betrokkenen waren uitgenodigd; zelfs het stadsdeelbestuur wist lang van niets.

Duidelijk was al wel dat er flinke spanning op stond. In de vooraf rondgestuurde uitnodiging stond dat Williams ‘haar kant van het verhaal’ zou delen, maar verder wilde niemand iets zeggen. Ingewijden bevestigen dat het onder meer ging over onvrede van Williams over de samenwerking tussen alle partners en haar rol daarin als programmadirecteur.

Ongemakkelijke gesprekken

Het idee van het Masterplan is dat het door de gemeenschap én partners gedragen wordt en dat zij gezamenlijk de opgave kunnen bepalen, los van de soms lastige structuren van de gemeente. Maar, schrijft Williams in een afscheidsstatement: ‘Ik heb in mijn rol als programmadirecteur niet geschuwd om ongemakkelijke en schurende gesprekken aan te gaan, om op tafel te leggen waar systeem- en leefwereld onvoldoende op elkaar afgestemd zijn.’

De gevoerde gesprekken hebben volgens Williams bij alle betrokkenen geleid tot een nieuw besef dat er gekeken moet worden naar de organisatie achter het Masterplan, en dat daarmee ‘een nieuwe fase aanbreekt’. Maar dan wel zonder haar.

Williams zegt wel nog steeds te geloven in het masterplan, dat als doel heeft in twintig jaar tijd een einde te maken aan de hardnekkige problemen in Zuidoost op het terrein van armoede, schooluitval, werkloosheid en criminaliteit. In 2040 moeten kinderen uit Zuidoost dezelfde kansen hebben als kinderen uit andere delen van de stad, zo luidt de belofte.

Haar vertrek is een schok voor de gemeenschap in Zuidoost. Na afloop van de bijeenkomst aan de Bijlmerdreef spraken aanwezigen van een moeilijke dag voor Zuidoost en een zware klap. Gewezen werd op de kracht van Williams om mensen met elkaar te verbinden.

Essentiële bijdrage

Ook wethouder Marjolein Moorman (Masterplan Zuidoost) en stadsdeelvoorzitter Tanja Jadnanansing stuurden vrijdag een brief naar de raad waarin het vertrek van Williams officieel bekend is gemaakt. Daarin bedanken ze haar voor haar ‘essentiële bijdrage’ aan de ambities van het Masterplan.

Ze erkennen daarin ook dat Williams ze heeft gewezen op belemmeringen die verbeteringen voor bewoners in de weg staan. ‘Deze gesprekken zijn leerzaam geweest en zetten ons aan tot verandering,’ schrijven ze.

Woensdag werd in een raadscommissie op het Stadhuis al gesproken over de voortgang van het Masterplan Zuidoost. “Het is soms spannend in de samenwerking tussen heel veel directies, de corporaties, alle alliantiepartners en de programmamanagers Zuidoost,” zei wethouder Moorman toen.

Saundra Williams werd op 1 maart 2021 programmadirecteur van het Masterplan Zuidoost. Eerder was zij directeur van de Theaterwerkplaats en bedrijfsmanager van het Bijlmer Parktheater.

Hoe het nu verder moet is onbekend, er is nog geen opvolger voor Williams gevonden.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden