Directeur Hortus Amsterdam: open de tuin, juist nu

De Hortus Botanicus Amsterdam ligt er verlaten bij, terwijl er juist zoveel behoefte is om buiten te zijn. Directeur Carlien Blok doet daarom een oproep: open de Hortus, geef Amsterdammers de ruimte.

Tom Grosfeld
De botanische tuin van Amsterdam heeft dringend steun nodig, het liefst gaan ze zo snel mogelijk weer open.  Beeld Suzan Baars/Hortus Botanicus Amsterdam
De botanische tuin van Amsterdam heeft dringend steun nodig, het liefst gaan ze zo snel mogelijk weer open.Beeld Suzan Baars/Hortus Botanicus Amsterdam

Het openen van de tuin heeft volgens Blok twee voordelen: je creëert extra buitenruimte, en je weet dat het veilig is. Want in tegenstelling tot in parken, zouden in de Hortus de coronamaatregelen wel nageleefd worden: er is een maximum aantal bezoekers, je koopt een kaartje voor een tijdslot en er is toezicht op afstand houden.

Blok: “Je merkt dat de buitenruimte in grote steden steeds meer onder druk komt te staan. Amsterdam is geen Friesland, waar mensen vaak een ruin hebben, of met een paar stappen in een weiland of bos staan. Het gevolg is dat de parken volstromen.”

Geen financiële steun

Ook financieel gezien zou het de Hortus erg goed uitkomen om weer bezoekers te mogen ontvangen. De organisatie maakt geen aanspraak op financiële steun voor de cultuursector en is normaal gesproken voor 85 procent van haar inkomsten afhankelijk van bezoekers.

Volgens Blok doen ze er uiteraard alles aan om te blijven bestaan, ze zijn er immers al bijna vierhonderd jaar. “Juist nu is het voor ons belangrijk om mensen te leren hoe belangrijk planten zijn voor de aarde. Je zou het bijna vergeten door de coronacrisis, maar er is nog een veel grotere, belangrijkere crisis gaande, namelijk de klimaatcrisis. Het is onze taak om te laten zien wat het voor het leven op aarde betekent als de biodiversiteit afneemt. Om dat te kunnen doen, moeten we wel een gezonde organisatie zijn.”

De Hortus Botanicus Amsterdam is een van de oudste botanische tuinen ter wereld. De tuin werd in 1638 opgericht als Hortus medicus en groeide in vier eeuwen uit tot een grote botanische tuin met een bloeiende collectie.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden