Nieuws

Directeur De Balie biedt excuses aan voor belagen verslaggever

Yoeri Albrecht, de directeur van het Amsterdamse debatcentrum De Balie, heeft excuses aangeboden voor het belagen van een journalist.

Het Parool
Yoeri Albrecht, tweede van links, met burgemeester Femke Halsema, donderdag tijdens de opening van een expositie met een beschadigde Russische tank op het Leidse plein.  Beeld Mariet Dingemans
Yoeri Albrecht, tweede van links, met burgemeester Femke Halsema, donderdag tijdens de opening van een expositie met een beschadigde Russische tank op het Leidse plein.Beeld Mariet Dingemans

Op een filmpje dat online is gedeeld, is te zien dat een verslaggever van het linkse YouTubekanaal Left Laser Albrecht een vraag stelt en achter hem aanloopt, waarna de directeur hardhandig de microfoon uit handen van de verslaggever probeert te trekken.

Het incident voltrok zich op het Leidseplein, waar sinds donderdag een kapotgeschoten Russische tank tentoongesteld staat. De verslaggever van Left Laser had Albrecht juist gevraagd of De Balie projectfinanciering vanuit de Navo krijgt. Op de website van het debatcentrum wordt het militaire bondgenootschap namelijk vermeld als een ‘projectbegunstiger’.

Albrecht laat op Twitter weten dat hij nooit zo had moeten reageren. ‘Hiervoor bied ik mijn excuses aan. Het is van groot belang dat journalisten hun werk kunnen doen en met respect in gesprek blijven.’

Hij zegt desgevraagd dat het niet in lijn ligt ‘met waar ik zelf en De Balie voor staan’. “De Balie is een kunstinstelling die altijd zo veel mogelijk groepen en standpunten in de samenleving inhoudelijk aan het woord wil laten. Dat doen we vanuit de overtuiging dat democratie en rechtsstaat de best mogelijke samenlevingsvorm zijn. In die samenleving speelt de pers een cruciale rol. Wij gaan dus graag op een open en respectvolle wijze in gesprek. Dat laatste heb ik gisteren niet gedaan.”

Albrecht geeft verder aan dat bij de opening van de tentoonstelling medewerkers van De Balie zijn belaagd door enkele demonstranten, die volgens hem ook een toespraak van burgemeester Femke Halsema verstoorden. “Zij werd voortdurend onderbroken en grof uitgescholden door een aantal van de demonstranten, waaronder beledigingen als landverrader en antisemitische uitspraken. Na de opening zijn meerdere medewerkers van De Balie fysiek belaagd door deze demonstranten,” aldus Albrecht.

Hij laat zichzelf erop voorstaan een voorvechter te zijn van de vrijheid van meningsuiting en vervult bestuursfuncties bij verschillende journalistieke organisaties.

NRC-columnist Christiaan Weijts stond bij Albrecht toen het gebeurde. Volgens hem werd Albrecht daarvoor ook gevraagd wat hij vindt ‘van het onderdrukken van de oppositie in Oekraïne’. Het gesprek werd daarna ‘pesterig, jennend, zuigend,’ schrijft Weijts. Albrecht had volgens hem genoeg van het 'getreiter’.

Het filmpje is online veel gedeeld. Onder meer Thomas Bruning, algemeen secretaris van de Nederlandse Vereniging van Journalisten, heeft naar aanleiding van de beelden laten weten dat een ‘royaal excuus’ op zijn plaats is. ‘Wat hieraan vooraf is gegaan weet ik niet, maar wat ik hier zie is onbegrijpelijk en kwalijk. Van journalisten blijf je af,’ aldus Bruning.

Download de app van Het Parool

Blijf 24/7 op de hoogte: download onze mobiele app voor Android of iOS.

Heb je een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.

Luister naar onze wekelijkse podcast Amsterdam wereldstad:

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden