Directeur De Balie: 'Afzegging Eltahawy onbegrijpelijke actie'

Mona Eltahawy, een beroemde Amerikaans-Egyptische feminist en journalist, heeft een optreden in De Balie afgezegd. Directeur Yoeri Albrecht noemt het een 'onbegrijpelijke actie'.

Mona Eltahawy. Beeld ANP
Mona Eltahawy.Beeld ANP

De Balie-directeur Yoeri Albrecht kreeg maandagochtend plotseling een mailtje van Eltahawy met dezelfde tekst als ze op Twitter deelde. In een notendop: omdat een bezoeker van De Balie in 2017 sprak over het uitzetten van moslims, is het debatcentrum geen plek waar zij haar 'ideeën wil delen' en cancelt ze haar optreden. Albrecht heeft haar nog gevraagd om een gesprek, zonder succes.

Albrecht heeft zijn paasvakantie vroegtijdig afgebroken vanwege de commotie, zegt hij vanuit de auto terug naar Amsterdam. "Ze heeft zich duidelijk laten misleiden, en kiest ervoor zich te laten leiden door laster en leugens, in plaats van een goed debat over vrouwenrechten te voeren. Vragen of bedenkingen had ze met ons kunnen bespreken."

Afstand
Eltahawy schrijft bijvoorbeeld dat de bewuste avond in 2017 werd georganiseerd door een extreemrechtse politieke partij. "Dat is niet zo. Ook hebben wij direct na die avond uitgebreid afstand gedaan van die uitspraken. We gaan bovendien niet na iedere avond toelichten met wie we het wel of niet eens zijn."

Albrecht heeft geen idee wie de Nederlandse vrienden zijn die haar geïnformeerd hebben over de slechte staat van dienst van De Balie en noemt de afzegging een 'onbegrijpelijke actie'.

"Het is heel jammer dat zij meewerkt aan polarisatie. Wij nodigen al jaren internationale sprekers uit die wij belangrijk en goed vinden, daar hoort zij bij. Ik vind het ook héél merkwaardig dat je een debatcentrum bekritiseert vanwege een debat en verantwoordelijk houdt voor alles wat daar gezegd wordt. Kan je dan naar geen enkele universiteit meer gaan omdat er ooit theorieën zijn verkondigd waar je het niet mee eens bent? Het is een buitengewoon treurige redenatie en treurige gang van zaken. In die zin vind ik het een onbegrijpelijke actie, en schadelijk voor het openbare debat. Op deze manier maak je het gesprek in de samenleving steeds moeilijker. Zo niet onmogelijk."

Het debat van woensdag was uitverkocht. Iedereen krijgt z'n geld terug.

'Beroepsmoslims'
Mona Etahawy, moslim en feminist, is beroemd vanwege haar strijd tegen het patriarchaat en kritiek op de positie van de vrouw in de Arabische wereld.

Ze werd door De Balie en emancipatiecentrum Atria uitgenodigd om woensdag te komen praten over #metoo. Maandag deelde ze plots een tekst op Twitter, waarin ze schrijft dat ze door Nederlandse vrienden erop werd gewezen dat De Balie 'geen plek is waar ze haar ideeën naartoe wil brengen' en haar optreden afzegt.

Ze heeft het specifiek over een lezing in januari 2017, toen islamcritici als hoogleraar rechtsfilosofie Paul Cliteur (momenteel prominent lid van Forum voor Democratie) en de Vlaamse schrijver Wim van Rooy spraken over het islamitisch radicalisme.

Tijdens een vragenrondje na het debat stelde publicist en vertaler Arabisch Bernadette de Wit vanuit het publiek dat een westers land niet meer dan een tot twee procent moslims zou moeten bevatten. Hiervoor zouden eerst de 'beroepmoslims' het land uit gezet moeten worden. "Daar gaat een signaal vanuit van de gewone, gematigde moslims. (...) Dan gaan ze een beetje dimmen, en hun geloof, gewoon privé thuis beleven. Dan is het probleem opgelost."

Yoeri Albrecht, directeur van De Balie. Beeld anp
Yoeri Albrecht, directeur van De Balie.Beeld anp

Kritiek

Eltahawy noemde dit in haar verklaring op Twitter 'een buitensporige belediging van fundamentele mensenrechten en dehumanisatie van moslims.' Op haar besluit om niet naar de Balie te komen kreeg ze zowel bijval als kritiek. Want waarom het gehele debatcentrum afschrijven op één opmerking van één bezoeker?

Haar antwoord: '1. Die 'ene keer' was erg genoeg 2. 'Door dat evenement ben ik beter gaan kijken naar het debatcentrum en wat het uitdraagt, 3. Alleen witte mensen kunnen het spelletje spelen over het 'vrije woord' en 'debatteer over alle ideeën'. Ik ben niet wit. Dit is niet theoretisch'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden