Amsterdam Bewaar

Dino Soerel verdachte in internationale drugszaak

Justitie heeft Soerel officieel als verdachte aangemerkt in een grootscheeps onderzoek naar de internationale drugsbende die tussen juli 1996 en juli 2008 tal van transporten zou hebben georganiseerd. Foto GPD
Justitie heeft Soerel officieel als verdachte aangemerkt in een grootscheeps onderzoek naar de internationale drugsbende die tussen juli 1996 en juli 2008 tal van transporten zou hebben georganiseerd. Foto GPD © UNKNOWN

AMSTERDAM - De voortvluchtige Dino Soerel, kopstuk uit de Amsterdamse onderwereld, heeft volgens justitie jarenlang een hoofdrol gespeeld in een criminele organisatie die onder meer miljoenen xtc-pillen en 75 kilo heroïne uitvoerde.

Justitie heeft Soerel officieel als verdachte aangemerkt in een grootscheeps onderzoek naar de internationale drugsbende die tussen juli 1996 en juli 2008 tal van transporten zou hebben georganiseerd.

Tientallen verdachten zouden in wisselende samenstellingen verantwoordelijk zijn geweest voor de handel in forse partijen xtc, cocaïne, heroïne en hasj.

Justitie vermoedt al lange tijd dat Soerel in drugs handelde, maar heeft hem nu pas formeel als verdachte aangemerkt in de strafzaak waarin op 22 en 23 december inleidende zittingen zijn voorzien.

Soerel wordt als de beweerde compagnon van Willem Holleeder ook beschuldigd van het geven van opdrachten voor liquidaties en betrokkenheid bij het afpersen van zakenlieden. Om die reden zou een forse veroordeling 'bij verstek' van Soerel justitie goed uitkomen, omdat hij dan zeker voor jaren kan worden vastgezet op het moment dat hij alsnog wordt gearresteerd.

In Duitsland zijn al verscheidene verdachten in deze drugszaak tot celstraffen veroordeeld, onder wie ook bekenden uit de Nederlandse onderwereld zoals de Brabantse drugshandelaar Arno de J.

Belangrijk bewijs in de zaak komt van de Duitse kroongetuige Gennaro C., die 'van binnenuit' uitputtend getuigenis heeft afgelegd over zijn gewezen zakenpartners. (PAUL VUGTS)