Dienst die verantwoordelijk is voor afvalinzameling onder verscherpt toezicht

Het stadsbestuur maakt zich zorgen over de bergen afval in de stad en heeft de dienst die verantwoordelijk is voor de afvalinzameling onder verscherpt toezicht gesteld.

Het Parool
Nascheidingsinstallatie voor huishoudelijk afval aan de Amerikahavenweg.  Beeld Hollandse Hoogte / Mariette Carstens
Nascheidingsinstallatie voor huishoudelijk afval aan de Amerikahavenweg.Beeld Hollandse Hoogte / Mariette Carstens

‘De stad is op sommige plekken viezer dan we wenselijk vinden en dat baart het stadsbestuur grote zorgen,’ stellen de verantwoordelijk wethouders Marjolein Moorman (Reiniging) en Marieke van Doorninck (Ruimtelijke Ontwikkeling en Duurzaamheid) in een brief aan de gemeenteraad.

Het stadsbestuur greep begin februari fors in bij de directie Afval en Grondstoffen vanwege vieze straten en overvolle containers. De verantwoordelijke wethouders vroegen daarop om een heldere analyse van de problemen die worden ervaren bij de afvalinzameling en -verwerking. De eerste bevindingen uit deze analyse zijn aanleiding voor het stadsbestuur om verscherpt toezicht in te stellen.

Lage productiviteit

Uit de analyse blijkt onder andere dat de vuilniswagens niet alle ondergrondse containers kunnen legen. Ook werkt de aansturing van de routes nog niet optimaal, waardoor halfvolle containers worden geleegd en volle worden overgeslagen. Ook schrijven de wethouders: ‘De sturing van medewerkers is nog niet eenduidig en beweegt nog niet mee met het ritme van de stad met piekvervuiling als gevolg.’

Er is binnen de dienst ook sprake van een hoog ziekteverzuim, een lage productiviteit en relatief veel schade aan voertuigen en containers.

Inmiddels zijn er verschillende acties ondernomen om de problemen op te lossen, waaronder de verkoop van twintig vuilniswagens die nauwelijks werden gebruikt. Ook wordt het ziekteverzuim geanalyseerd.

Kostenreductie

De problemen doemden op toen de afvaldiensten van de zeven stadsdelen de afgelopen jaren werden samengevoegd. Het hielp daarbij niet dat deze reorganisatie samenviel met corona, wat bergen grofvuil opleverde doordat thuiswerkers massaal hun zolders gingen opruimen. Eerder werd de reorganisatie bemoeilijkt door het bijna omvallen van afvalenergiebedrijf AEB.

Besparingen moeten in 2022 leiden tot een structurele kostenreductie van 3,9 miljoen euro (op een totaal van 68 miljoen euro). ‘Het college investeert daarnaast ook in Afval en Grondstoffen, bijvoorbeeld in de optimalisatie van de werklocaties (werven), de verduurzaming van het wagenpark, de uitbreiding van het aantal ondergrondse containers en het scheiden van afval,’ stellen de wethouders.

Wel vinden de wethouders dat Amsterdammers zelf ook beter moeten worden in het scheiden van afval. Het scheidingspercentage in de stad ligt momenteel op 30 procent, waar dit in andere gemeenten tot ruim boven de 60 procent is.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden