Diemen wil onderzoek naar negatieve effecten windmolens

De gemeente Diemen laat een onderzoek instellen naar de eventuele negatieve effecten van windmolens op omwonenden. Er zijn twijfels ontstaan over eerder onderzoek.

Het Parool
De aanleg van een windpark op IJburg leidde eerder tot groot protest van de bewoners.  Beeld Marc Driessen
De aanleg van een windpark op IJburg leidde eerder tot groot protest van de bewoners.Beeld Marc Driessen

Dat laat de gemeente weten in een persbericht. Dinsdagmorgen meldde Het Parool dat ruim honderd artsen waarschuwen dat de gezondheidsrisico’s van de windmolens die Amsterdam wil bouwen langs de stadsrand worden onderschat.

Nu wil het college van Diemen een onderzoek laten uitvoeren naar deze risico’s, voor de nog overgebleven zoekgebieden in de gemeente. Ze is van plan een gespecialiseerd bureau in te huren om uit te zoeken of er geluids- en slagschaduweffecten kunnen optreden met consequenties voor mensen die in de buurt van een windmolen wonen.

Draagvlak

De gemeente had van het Rijk de opdracht gekregen om te onderzoeken of er ruimte is voor windmolens en zonnevelden in Diemen. Daar moest ook het benodigde draagvlak voor gevonden worden. Wethouder duurzaamheid Matthijs Sikkes-van den Berg: “Daarbij zijn wij ervan uitgegaan dat de normen die landelijk worden gehanteerd voor geluid en schaduw niet ter discussie stonden.”

De wethouder vindt dat gemeenten nu met de nieuwe onderzoekskosten worden opgezadeld. Er zou steeds meer twijfel zijn ontstaan over onder andere het bestaande onderzoek en de eventuele gezondheidsrisico’s, waardoor het draagvlak niet groot genoeg is. “Dit is voor Diemen in ieder geval aanleiding om pas op de plaats te maken en eerst die gezondheidsrisico’s goed te onderzoeken.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden