Nieuws

Diemen roept op: zet streep door bouw biomassacentrale

In een brief aan informateur Herman Tjeenk Willink roepen de Diemense gemeenteraad en het college van b en w de formerende partijen op om zich duidelijk uit te spreken tegen de bouw van een biomassacentrale in Diemen.

Daan van Acht
Een energiecentrale van Vattenfall in Diemen, die op aardgas draait. Beeld Hollandse Hoogte / Sabine Joosten
Een energiecentrale van Vattenfall in Diemen, die op aardgas draait.Beeld Hollandse Hoogte / Sabine Joosten

‘Nederland staat voor een grote opgave: om klimaatverandering tegen te gaan moeten we de transitie maken naar duurzame energiebronnen. Tot voor kort werd houtige biomassa als duurzame bron van warmte gezien. Daarom zijn SDE-subsidies (ter stimulering van duurzame energieproductie, red.) beschikbaar gesteld om het gebruik ervan aan te moedigen,’ valt te lezen in de brief.

Die gedachte is inmiddels achterhaald, stellen de gemeenteraad en het college. ‘De vraag naar biomassa leidt tot ontbossing in de landen van herkomst, de verbranding ervan zorgt voor extra uitstoot van CO2, en de aanname dat biomassa CO2-neutraal is blijkt vooral een papieren werkelijkheid.’

Plannen in de ijskast

Om die redenen pogen gemeenteraad en college de geplande bouw van de biomassacentrale in Diemen door Vattenfall – onder meer gefinancierd door die SDE-subsidies – tegen te gaan. Het zou de grootste biomassacentrale van Nederland worden. In de brief stellen raad en college dat ook inwoners van Diemen en omstreken en maatschappelijke organisaties zich tegen de bouw hebben gekeerd.

Vooralsnog heeft Vattenfall de plannen voor de bouw van de centrale in de ijskast gezet, totdat het volgend kabinet zich uitspreekt over het gebruik van ‘houtige’ biomassa. Met de brief hoopt de Diemense politiek dat er definitief wordt afgezien van de bouw.

Heet hangijzer

Onlangs uitte ook de Zweedse klimaatactivist Greta Thunberg haar ongenoegen over de plannen voor een biomassacentrale in Diemen. De centrale zou volgens haar juist zorgen voor méér CO2-uitstoot, niet minder. ‘Meer dan 200.000 ton houtpellets zullen elk jaar worden verbrand,’ schrijft ze op Twitter. ‘De investering maakt deel uit van de omschakeling van het bedrijf naar fossielvrij, maar in plaats daarvan riskeert men een verhoogde uitstoot.’

Het stimuleren van biomassa is al langer een heet hangijzer, zowel onder politici als onder inwoners. In april van dit jaar drongen milieuorganisaties in een brandbrief erop aan dat het toekomstige kabinet de geldkraan dichtdraait voor de verbrandingscentrales. Subsidies zouden beter gebruikt kunnen worden voor isolatie van woningen en warmtebronnen die ‘écht duurzaam’ zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden