Nieuws

Diederik Boomsma (CDA Amsterdam) wint titel Beste Raadslid van Nederland

Fractievoorzitter van CDA Amsterdam Diederik Boomsma mag zichzelf Beste Raadslid van Nederland 2022 noemen. Die titel kreeg hij maandagavond toebedeeld in talkshow M.

Het Parool
Diederik Boomsma. Beeld Van Nerum Tammy
Diederik Boomsma.Beeld Van Nerum Tammy

Boomsma kreeg de award uit handen van D66-Kamerlid Jan Paternotte, die de verkiezing in 2010 won. “De jury vond het ongelofelijk moeilijk, er is 2,5 uur vergaderd over deze keuze,” vertelt Paternotte bij de uitreiking. “Uiteindelijk heeft het publiek de doorslag gegeven.”

De andere twee finalisten waren Eva de Bruijn (GroenLinks Eindhoven) en Doğukan Arif Ergin (Denk Schiedam). Boomsma kreeg 5913 stemmen, die voor de helft meetelden voor het eindresultaat. De andere helft werd bepaald door een achtkoppige jury. Ergin ontving uiteindelijk 3856 stemmen, De Bruijn 3496.

De benoeming tot beste raadslid staat niet garant voor succes bij de verkiezingen. Waar het CDA in 2018 nog 3 procent van de stemmen kreeg, komt de partij in de laatste peiling uit op 2 procent. Voor Boomsma zou het een hard gelag zijn als hij het laatste CDA-raadslid in Amsterdam is. Hij wordt geprezen om zijn vasthoudendheid op dossiers, waaronder erfpacht, en was soms zijn tijd ver vooruit als het ging om de problemen rond de rosse buurt en het liberale drugsbeleid.

Beste Raadslid van Nederland

De verkiezing van het Beste Raadslid van Nederland is een initiatief van campagnebureau BKB, de Volkskrant, talkshow M, NPO Radio 1-programma De Nieuws BV en het Periklesinstituut. Volgens bedenker Erik van Bruggen (BKB) zijn goede raadsleden lokale helden die belangrijker zijn dan ooit, zeker nu er steeds meer taken op de gemeenten neerkomen.

In 2018 ging de titel naar Johnas van Lammeren van de Partij voor de Dieren in Amsterdam.

Kieswijzer

Op 14, 15 en 16 maart kiest Amsterdam een nieuwe gemeenteraad tijdens de gemeenteraadsverkiezingen 2022. Tot het laatste moment aan het zweven? Vul de kieswijzer in en ontdek welke partij het beste bij je past.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden