Nieuws

Deze winkels in Amsterdam zijn ‘gewoon’ open op eerste kerstdag

Wie op eerste kerstdag nog een ingrediënt voor zijn kerstdis nodig heeft, tot de ontdekking komt dat hij het toetje vergeten is of de wijn op is: geen stress! In Amsterdam is 81 procent van de supermarkten gewoon open. Zelfs sommige Hema's en Actions doen mee.

Natasja de Groot
null Beeld ANP
Beeld ANP

Tien jaar geleden was het nog bijna ondenkbaar, maar inmiddels is in heel Nederland bijna de helft van de supermarkten (45 procent) gewoon open op eerste kerstdag, zo blijkt uit een inventarisatie van Openingstijden.nl. Steeds meer gemeenten geven hun winkeliers toestemming om op deze feestdag open te zijn voor het winkelend publiek. Dit jaar zijn dat er 276 gemeenten, vorig jaar waren het er nog 250.

Veruit de meeste supers die open zijn, zijn te vinden in de grote steden. Amsterdam spant qua absolute aantallen de kroon met 150 vestigingen die geopend zijn. Dat is 81 procent van alle supermarkten. Daarna volgen Rotterdam (90) en Den Haag (69) met de meeste geopende supermarkten.

Tekst gaat verder na de kaart.

Op tweede kerstdag is het bijna zoeken naar een supermarkt die de deuren gesloten houdt. Zo'n 90 procent is open voor de kerstboodschappen. Dat is 10 procent meer dan een jaar eerder. Ook met nieuwjaarsdag wordt het alsmaar normaler om nog even boodschappen te doen. Dit jaar is 58 procent van de vestigingen geopend. In 311 gemeenten is het mogelijk om de eerste dag van het nieuwe jaar boodschappen in te slaan. Een flinke stijging van 15 procent. Begin dit jaar waren er nog ‘slechts’ 264 gemeenten die hiervoor toestemming gaven.

Laatste kerstboodschappen op eerste kerstdag

Bob Gross van Openingstijden.nl kijkt er niet van op dat steeds meer supermarkten open zijn met de feestdagen. “Consumenten zijn het ook steeds normaler gaan vinden dat ze op de dag zelf nog hun laatste kerstboodschappen kunnen halen. Je ziet dat steeds meer gemeenten daar in mee gaan,” constateert hij. De animo is bij supermarkten en hun klanten groot, maar zeker niet alle winkeliers staan te popelen om de deuren met de feestdagen te openen, blijkt uit de inventarisatie.

Illustratief is: voorgaande jaren ging een handjevol bouwmarkten nog met eerste kerstdag open, daar is dit jaar geen sprake meer van. “Het lijkt erop dat het meer een proef was,” zegt Gross. Op tweede kerstdag kan de doe-het-zelver overigens wel zijn hart ophalen, dan is ongeveer 90 procent van de bouwmarkten gewoon open. “En wil je op zoek naar nieuwe meubels, dan kun je op tweede kerstdag ook bij een groot deel van de woonboulevards terecht,” voegt Gross eraan toe.

Action en Hema

Ook de Action en de Hema lijken de smaak te pakken te hebben. Bij de Action kunnen consumenten op eerste kerstdag bij zo’n 15 procent van de vestigingen in Nederland terecht, bij Hema gaat het om 4 procent van de winkels. Een flinke stijging ten opzichte van 2019. Toen ging het om respectievelijk 6 en 1 procent van de vestigingen. “Door de lockdowns konden de woonwinkels de vorige twee winters niet open, maar je ziet dat de Hema en Action nu duidelijk weer van de partij zijn,” zegt de expert van Openingstijden.nl.

Dat is zeker zo op tweede kerstdag. Dan is bij de Action maar liefst 84 procent van de vestigingen geopend, bij de Hema gaat het om 31 procent. In 2019 lag dit nog een stuk lager: bij Action was het toen 64 procent, bij de Hema 8 procent.

Graag werken met kerst

De Action en de Hema denken dat er voldoende animo is bij de klanten om met de kerstdagen nog even te komen winkelen. Zo wijzen ze op de laatste keer, in 2019, toen veel mensen nog even langskwamen voor de gezelligheid, om last minute cadeautjes voor de kersttafel te kopen of de laatste etenswaren in te slaan.

“Vorig jaar was Nederland nog in lockdown. We zijn ontzettend blij dat we onze klanten weer volledig kunnen bedienen en verrassen,” laat een woordvoerder van Action weten. Gemor onder het personeel over werken op eerste of tweede kerstdag is volgens de winkelketens niet aan de orde. “Nee hoor, onze medewerkers willen graag werken met kerst en de teams in de winkels maken er samen een leuke dag van,” aldus de Action-zegsvrouw.

Ook bij Hema is het geen probleem om mensen te vinden, verklaart de woordvoerster. Volgens het bedrijf vinden veel collega’s het juist leuk om met kerst te werken, ‘vanwege de sfeer in de winkelstraten en de gezelligheid in de winkel’. “We doen ook nog wat extra’s voor ons personeel met de kerst, onder andere in de vorm van kerstlunches,” voegt de Hema-zegsvrouw eraan toe.

Bekijk hier welke supermarkt in jouw buurt is geopend:

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden