Werk van Sam Bates (Smug One)

Fotoserie

Deze tien kleurrijke muurschilderingen versieren sinds kort Amsterdam-Oost

Werk van Sam Bates (Smug One)Beeld Lin Woldendorp

Tien kleurrijke muurschilderingen sieren sinds vorige week de kopgevels van flats in Oost. Het overkoepelende thema: Amsterdam voor iedereen.

“We dachten gelijk aan vrijheid,” zegt Kaspar van Leek (35) van Studio Giftig. Met zijn compagnon Niels van Swaemen (37) schilderde hij een van de tien streetartcreaties op de flats aan de Platanenweg. “Vanuit daar zijn we verder gaan denken.”

Nu prijkt er op de gevel van 10 bij 15 meter een schildering van een zwevende vrouw omringd met duiven. “De duif staat symbool voor de vrijheid en ook voor Amsterdam,” zegt Van Leek. En zweven is het zinnebeeld voor totale vrijheid.

Samen met andere kunstenaars werkten de mannen vijf dagen lang van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat aan hun kunstwerken. “We sliepen in het Student Hotel, dronken ’s avonds bier met de anderen en hoefden alleen aan onze muurschildering te denken. De rest werd geregeld door Amsterdam Street Art.”

Renovatiepotje

Dat kunstenaarscollectief strijdt al bijna tien jaar voor de acceptatie van streetart als kunstvorm. Op steeds meer plekken in de stad prijkt er werk dat aan hen te danken is. Na een succesvolle samenwerking met woningcorporatie Stadgenoot op Oostenburg, waar een van de grootste muurschilderingen van Amsterdam is gecreëerd, kreeg Amsterdam Street Art (ASA) een nieuwe opdracht van de corporatie. Die heeft bij de renovatie van de flats in Amsterdam-Oost ook een potje voor streetart begroot.

“We hebben samen nagedacht over de invulling,” zegt Lars Brehm (37) van ASA. Stadgenoot wilde eerst één doorlopende creatie over de vijf flats. “Maar maak je er tien in tien verschillende stijlen, dan weet je bijna zeker dat er voor iedereen iets moois bij zit,” zegt Brehm.

Werk van Dan Kitchener Beeld Lin Woldendorp
Werk van Dan KitchenerBeeld Lin Woldendorp

Bewoners mochten ideeën inbrengen, al kwam er na de bewonersbijeenkomst alleen uit wat niet gewenst is: geen geloofsovertuigingen, geen seks en geen morbide schilderingen. Er is daarom besloten slechts een thema vast te stellen. “En we willen ook dat kunstenaars zich vrij voelen om een eigen schilderij te creëren.”

Dan Kitchener, een kunstenaar uit Engeland, schilderde een geisha. Die past niet binnen het thema, geeft Brehm toe. Na de bewonerspitch kwam er echter toch nog een idee binnen van een bewoner. “Zij wilde graag een geisha en in ons kunstenaarsbestand met bijna vierhonderd internationale kunstenaars was er iemand die dat wel wilde maken.”

De bewoners worden blij van de streetart, zegt Brehm. “En de buurt is nu verlicht. Letterlijk en figuurlijk.”

Werk van Kaspar van Leek met Niels van Swaemen Beeld Lin Woldendorp
Werk van Kaspar van Leek met Niels van SwaemenBeeld Lin Woldendorp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden