Nieuws

Deze nieuwe, opvallende partijen doen mee aan de raadsverkiezingen in maart

Aan de raadsverkiezingen op 16 maart doen 26 partijen mee. Onder hen veel gevestigde namen en een paar opvallende nieuwkomers.

Patrick Meershoek
null Beeld ANP /  ANP
Beeld ANP / ANP

D66 heeft de langste lijst met 50 kandidaten, de Republikeinse Politieke Partij de kortste met alleen een lijsttrekker. Tijdens een zitting van het centraal stembureau bleek vrijdag dat er in totaal 26 partijen meedoen aan de raadsverkiezingen van 16 maart, twee minder dan vier jaar geleden. De Partij voor de Dialoog is verwijderd uit het deelnemersveld omdat er onvoldoende steunverklaringen waren verzameld en de verplichte waarborgsom van 225 euro niet was betaald.

De helft van de deelnemers bestaat uit de gevestigde partijen. Van de vijftien groeperingen die de afgelopen vier jaar zitting hadden in de gemeenteraad, keert alleen Nida niet terug. Onder de nieuwkomers is een aantal partijen die gerelateerd zijn aan Forum voor Democratie, zoals de Groep Otten van senator Henk Otten, die medeoprichter was van Forum, en BVNL, de partij van Wybren van Haga, die met Thierry Baudet in de Tweede Kamer zat.

Opvallende nieuwkomers

In Amsterdam schuift BVNL Rob Heilbron naar voren als lijsttrekker, een 75-jarige ondernemer die de kledingmerken O’Neill en Sapph in Nederland introduceerde en vorig jaar zijn bonte levensverhaal publiceerde onder de titel Winnen! Een andere opvallende nieuwkomer is Ab Gietelink van Hart voor Vrijheid. De theatermaker is medewerker van Café Weltschmerz en was in 2020 als coronascepticus betrokken bij een kortgeding tegen de mondkapjesplicht.

Op herhaling gaat de Piratenpartij, die vier jaar geleden net buiten de boot viel. Voor de komende verkiezingen heeft de partij de krachten gebundeld met De Groenen en de Basispartij. Lijsttrekker is Matthijs Pontier, ook al actief in het waterschapsbestuur. Ook 50Plus doet opnieuw een gooi naar een raadszetel, ditmaal onder aanvoering van de net 65-jarige Paul Beving. De SGP behaalde vier jaar geleden slechts 541 stemmen in Amsterdam, maar blijft het proberen.

De strubbelingen binnen de SP zorgen ervoor dat lijsttrekker Remine Alberts tijdens de campagne niet alleen moet opboksen tegen het grootkapitaal, maar ook tegen Bart Hartog van de Democratische Socialisten. De jonge Hartog is activist en liedjesschrijver, en lijkt een geestverwant van verhalenverteller Daniël van Duijn, die met zijn jongerenpartij LEF onder meer pleit voor de invoering van het basisinkomen.

Vreemde eend

Een vertrouwde vreemde eend in de bijt is opnieuw de Republikeinse Politieke Partij van Delano Felter, die voor de vierde keer op rij meedoet aan de verkiezingen. Twaalf jaar geleden raakte Felter in opspraak door tijdens een verkiezingsdebat een warrig pleidooi te houden voor een heteroseksuele hoofdstad. Dat leidde tot een slepende en slopende rechtszaak die in 2016 eindigde met een boete van 1000 euro. Felter laat nu weten helemaal niets tegen gays te hebben.

Voor de Feestpartij van lachgasverkoper Deniz Üresin had het centraal stembureau nog een domper in petto: Johan Vlemmix is van de lijst geschrapt omdat onduidelijk was of de BN’er had ingestemd met zijn kandidatuur en of hij bereid was in Amsterdam te komen wonen.

De lijsten

1. GroenLinks

2. D66

3. VVD

4. PvdA

5. SP

6. Partij voor de Dieren

7. DENK

8. Forum voor Democratie

9. CDA

10. Partij van de Ouderen

11. ChristenUnie

12. Amsterdam BIJ1

13. JA21

14. Hart voor Vrijheid

15. De Groenen Basis Piraten

16. Groep Otten

17. De Republikeinse Politieke Partij

18. St3m

19. 50Plus

20. SGP

21. Lijst Chan

22. De Feestpartij

23. Belang van Nederland

24. Democratisch Socialisten

25. Volt

26. LEF - Voor de nieuwe generatie

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden