Een door Avy ontwikkelde drone boven een Afrikaans wildpark.

PlusAchtergrond

Deze drone waakt in Zuid-Afrika over bedreigde diersoorten

Een door Avy ontwikkelde drone boven een Afrikaans wildpark.Beeld Avy

De Amsterdamse start-up Avy bouwt drones die in Zuid-Afrika over olifanten, neushoorns en andere bedreigde diersoorten waken.

Erik van Zwam

Als jongetje droomde hij al van onbemande vliegtuigen bouwen en had hij een passie voor de natuur, vooral die van Afrika. Toen hij vijf jaar geleden met vrienden zijn bedrijf Avy startte, kon Patrique Zaman ze combineren.

Inmiddels bouwt hij grote drones, ‘niet van die speelgoeddingetjes’, die hij inzet om rangers in Zuid-Afrika bij te staan in hun strijd tegen stropers. “Een vriend van mij werkte in het Krugerpark en vertelde over het stropen van neushoorns. Hij wilde vanuit de lucht met drones waken over die zeer bedreigde beesten, maar de vliegtijd van kleine drones is hooguit tien minuten. En het Krugerpark is half zo groot als Nederland.”

Handgemaakte toestellen

Zaman vloog erheen en sprak met rangers. “Ze hebben weinig instrumenten om hun werk als natuurbeschermers goed te doen.” Hij ging ook naar Malawi, Tanzania en Kenia om zich te informeren over de mogelijkheden van drones in wildparken.

Thuis in Amsterdam, in de grote bedrijfshal van Avy op de Donauweg, ontwikkelde hij met zijn team grotere drones. Inmiddels is het bedrijf bezig met de serieproductie van dertig toestellen met een spanwijdte van ruim 2,5 meter, die ook nog eens 2 kilo lading kunnen vervoeren. In Afrika vliegen al vijf handgemaakte drones voor natuurbescherming, één drone wordt er ingezet om medicijnen naar afgelegen gebieden te transporteren.

De drones van Avy kunnen verticaal opstijgen en landen, en hebben een actieradius van rond de 100 kilometer. Ze worden elektrisch aangedreven en vliegen geluidloos op grote hoogte, zodat ze niet uit de lucht geschoten kunnen worden. “Door hun kleur zijn ze haast niet van de lucht te onderscheiden.” Camera’s op de drones sturen rechtstreeks beelden door naar het basisstation van de rangers.

De toestellen vliegen een voorgeprogrammeerde route, maar kunnen ook met de hand worden bediend. De potentiële toepassingen bleken in de praktijk veel uitgebreider dan van tevoren gedacht. Zo sporen de drones brandhaarden op, maar houden ze ook de waterstanden in de gaten bij waterpoelen en rivieren om droogte op tijd te signaleren.

Stropersgroepen

De drones vervoeren ook antiserum tegen slangengif – nog steeds sterven veel Afrikanen aan de gevolgen van een slangenbeet. Een ziekenhuis is vaak te ver voor behandeling, maar een drone kan snel tegengif op locatie afleveren.

Prioriteit voor Zaman blijft de aanpak van stropers. “Er zijn parken in Zuid-Afrika waar offi­cieel geen neushoorns zitten, maar stiekem wel. Rangers willen dat niet bekend hebben, zij dachten dat er geen stropers zaten. We hebben dat met dronevluchten getest. Ze schrokken zich wild. We vlogen op grote hoogte bij volle maan en ontdekten binnen een uur vier stropersgroepen in het park. Rangers hebben ze daarna verjaagd.”

Avy drone

Vluchttijd 90 minuten
Bereik100 km
Kruissnelheid 60 km/u
Maximum snelheid97 km/u
Spanwijdte 272 cm
Lengte 95 cm
Hoogte 50 cm
Gewicht4,5 kg

Trots is hij op een andere reddingsactie, toen met een drone stropers op heterdaad werden betrapt bij het jagen op een neushoorn, maar er nog geen rangers ter plaatse waren. “We hebben de drone toen heel laag boven de neushoorn laten vliegen, die toen op de vlucht sloeg. De stropers hadden het nakijken.” Maar het belangrijkste werk van de drones is data verzamelen voor gerichte natuurbescherming en een effectief beheer. “We werken vooral preventief.”

Kennis uit Afrika

Met de levering van drones voor de wildparken in Afrika verdient de Amsterdamse producent veel te weinig om het bedrijf financieel gezond te krijgen. Zaman mikt daarom op de verkoop van drones in Europa, waar ze vooral zullen worden ingezet om medicijnen af te leveren. “Uiteindelijk willen we dat elke ambulancepost over een van onze drones beschikt. Bij die aanslag laatst in een tram in Utrecht waren de wegen afgesloten, maar er was tekort aan bloed en de ambulances konden er moeilijk komen. Met een drone kun je bloed eenvoudig op de juiste plek afleveren.”

De omzet in Europa moet in de toekomst de natuurbeschermingsactiviteiten in Afrika ­financieren. Afrika levert weer nieuwe kennis op. “Je hebt met veel verstoringen in de lucht te maken. Grillig landschap, fijnstof, harde windvlagen, blikseminslagen en stevige thermiek. We hebben er al veel lessen geleerd. Onze drones moeten ertegen bestand zijn, want in de bush kun je ze niet zomaar repareren.”

2 kg

De drone kan een lading van 2 kilo vervoeren en is daarmee ook geschikt voor onder andere medicijnvervoer.

Bovendien zijn de regels om met drones te experimenteren en te vliegen in Nederland veel ingewikkelder. “In Malawi gaat er één dame over: als zij ‘ja’ zegt, kunnen we de lucht in,” zegt Zaman.

Ooit hoopt hij met alle opgedane kennis de luchtvaartbedrijven Airbus en Boeing te beconcurreren. “Omdat we veel kleiner zijn, kunnen we sneller nieuwe technieken ontwikkelen en duurzamer zijn.”

null Beeld Laura Van Der Bijl
Beeld Laura Van Der Bijl
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden