Amsterdam Bewaar

Deze buurtbewoners zijn baas in eigen huurhuis

Arie Blom en Eline de Smet aan het klussen in het oude schoolgebouw in de Pieter Nieuwlandstraat. 'Het kost veel tijd, maar levert uiteindelijk wel een goede manier van ­samenleven op.'
Arie Blom en Eline de Smet aan het klussen in het oude schoolgebouw in de Pieter Nieuwlandstraat. 'Het kost veel tijd, maar levert uiteindelijk wel een goede manier van ­samenleven op.' © Rink Hof

Buurtbewoners die samen zelf willen bepalen onder welke spelregels ze huren, verzamelen zich in wooncoöps. De initiatieven komen nog moeilijk van de grond, maar wooncoöp Nieuwland in Oost is het wél gelukt.

'Bel me als je er bent," zegt Eline de Smet (29). "We hebben nog steeds geen deurbel." Om de hoek van de Dappermarkt, in de Pieter Nieuwlandstraat, staat een oude basisschool. Met zijn 35 meter brede roodbruine gevel is het een behoorlijk imposant gebouw.

Op straatniveau zitten werkruimtes en kungfuschool Luk Hop Moon, erboven wonen de leden van wooncoöperatie Nieuwland. Sinds april vorig jaar zijn ze bijna elk weekend bezig om de school om te ­toveren tot een woonparadijsje.