Deze Amsterdamse restaurants krijgen hun eerste Michelinster

De Amsterdamse restaurants De Juwelier, Zoldering, Lars Amsterdam en De Kas hebben maandag voor het eerst een Michelinster gekregen. Flore ontving zelfs uit het niets twee Michelinsterren en daarnaast een groene ster voor duurzame inspanningen, net als De Kas en Bolenius.

Jesper Roele
De Kas kreeg naast zijn Michelinster ook een groene ster. Beeld Jurre Rompa
De Kas kreeg naast zijn Michelinster ook een groene ster.Beeld Jurre Rompa

“De Nederlandse gastronomie staat er fantastisch voor,” zei Marc Roossens, directeur van de Michelingids Benelux maandag in het DeLaMar Theater, waar dit jaar de sterren werden uitgereikt.

Bij de officiële uitreiking van de sterren werden allereerst alle chef-koks die vorig jaar een of meerdere sterren hadden behaald op het podium geroepen. Vanwege corona was er vorig jaar alleen een digitale ceremonie geweest en daarom gingen ze nu alsnog samen op de foto en werd er op het ‘gekke jaar’ teruggekeken. Daarna ging de blik al snel op de toekomst en kon de uitreiking beginnen.

Chef-kok Bas van Kranen mocht met zijn restaurant Flore twee Michelinsterren in ontvangst nemen. Hij had vorig jaar het gerenommeerde restaurant Bord’Eau in hotel De l‘Europe (één Michelinster) verruild voor van Flore. “Ik weet niet zo goed wat ik moet zeggen,” zei Van Kranen op het podium. “Onze doelstelling was een stap terug en twee stappen vooruit.”

Met direct twee Michelinsterren is het daar ook letterlijk van gekomen. Met Flore erbij hebben nu 21 restaurants in Nederland twee sterren.

Over de groene ster die wordt toegekend voor duurzaamheid zei Van Kranen dat de omschakeling niet makkelijk was geweest, maar ook daarop heel trots te zijn. Met Flore probeert Van Kranen vooral lichte en lokale gerechten aan de man te brengen.

Michelinster en Young Chef Award

Nieuwkomers in Amsterdam met één Michelinster zijn De Juwelier, Zoldering, Lars Amsterdam en De Kas. Yoran Jacobi van De Juwelier kreeg ook de Young Chef Award. “Niet te veel poespas, gewoon lekker koken,” zei hij toen hij de prijs in ontvangst nam.

Even later mocht hij weer terug op het podium komen, om ook zijn eerste Michelinster op te halen. “Het is vandaag zo wel een hele hoop in één keer,” zei hij enigszins overrompeld.

Ook Richard van Oostenbrugge, eigenaar van De Juwelier, is ‘megablij’ met de ster. “Ik had het niet verwacht,” zegt hij. “We wilden gewoon een à-la-carterestaurant beginnen waar je lekker kunt eten. We zijn nog geen jaar open.”

Van Oostenbrugge, die ook eigenaar is van Restaurant 212, zegt daarnaast blij te zijn voor Zoldering. “Dat zit ook in de Utrechtsestraat, dus dat wordt leuk zo.”

In totaal kregen 104 restaurants één ster. Restaurant Vermeer verloor als enige in de stad zijn Michelinster.

null Beeld Dingena Mol
Beeld Dingena Mol

Groene ster voor duurzaamheid

De Kas kreeg naast zijn Michelinster ook de groene ster, net als Bolenius en Flore, omdat zij zich dagelijks inzetten voor een verantwoorde toekomst en groenten het hart vormen van hun duurzame visie. Vorig jaar ontvingen Bolenius en De Kas ook al een groene ster, die toen voor het eerst werd uitgereikt. Om een groene ster te ontvangen hoeft een restaurant geen Michelinster te hebben. In totaal kregen elf restaurants in Nederland een groene ster.

De Librije in Zwolle en Interscaldes in Kruiningen wisten hun drie sterren te behouden. In de hele wereld zijn er slechts 137 restaurants met drie Michelinsterren.

Culinair recensent van Het Parool, Mara Grimm vond de toekenning van de sterren dit jaar ‘weinig verrassend’. “Het is een redelijk voorspelbare selectie met een totale focus op de Franse keuken. Waar ik ook van houd hoor, maar er wordt totaal voorbijgegaan aan een nieuwe generatie restaurants en culturen die Amsterdam rijk is. Ik vind dat er wel veel wordt overgeslagen. Ze willen van het stijve imago af, maar dit bevestigt dat toch wel weer een beetje.”

De sterrenrestaurants in en rond Amsterdam

Aan de Poel** (Amstelveen)
Ciel Bleu**
Flore**
Restaurant 212**
Spectrum**
Bolenius*
Bougainville*
Daalder*
The Duchess*
Graphite*
De Juwelier*
De Kas*
Lars Amsterdam*
Lastage*
Mos*
Le Restaurant*
Rijks*
Ron Gastrobar*
Sinne*
Vinkeles*
The White Room*
Wils*
Yamazato*
Zoldering*

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden