live

Deze Amsterdamse leerlingen hangen de vlag uit

In dit blog lees je al het nieuws over de eindexamens van 2017. Je moment van blijdschap of verdriet delen? Mail je foto/video met een korte omschrijving naar nieuwsdienst@parool.nl.

Live

Bekijk nieuwe update(s).
 1. 'Lesgeven over de hele wereld'

  Larrissa Strijder (19) heeft haar havo-diploma op het Berlage Lyceum binnengesleept. “In de tweede klas ben ik verhuisd van Hengelo naar Amsterdam om bij mijn oma te wonen. Van een klein dorp naar een grote stad, dat was best een grote stap. Iedereen doet op die leeftijd stoer en onder druk van mijn klasgenoten heb ik tegen beter weten in wiskunde in mijn profiel gekozen. De grootste fout van mijn leven, want ik haalde daar altijd onvoldoendes voor."

  "Je raadt het al: in de vierde ben ik blijven zitten. Daarom ben ik van profiel veranderd. Cultuur en maatschappij past veel beter bij mij.Voor de centrale examens was ik totaal niet gespannen. Ik had genoeg geleerd en wist dat ik het kon."

  "Hoe ik het behalen van mijn diploma ga vieren? Met mijn vriendinnen ga ik naar de NYX of Disco Dolly, een feestje bouwen. Na de zomer begin ik met de lerarenopleiding Engels aan de HvA, zodat ik later over de hele wereld les kan geven.”

 2. 'Niet geleerd voor centrale examens'

  Daniel Binsbergen (19) heeft zijn VWO-diploma op het Gerrit van der Veen College gehaald “Ik heb ADD, een concentratiestoornis, en als ik een lap tekst lees, lees ik die eigenlijk niet. Daarom heb ik ervoor gekozen dit jaar niet naar school te gaan en alle stof thuis door te nemen. Dat is voor mij efficiënter; ik ben te snel afgeleid in zo’n vol klaslokaal."

  "De tentamens maakte ik wel op school.Voor mijn schoolexamens heb ik hard geblokt, maar voor mijn centrale examens heb ik niet geleerd. Ik heb het geprobeerd, maar ik kon me niet concentreren. Op een dag had ik drieënhalf uur Duits en daarna nog drieënhalf uur wiskunde. Dat is lang, zeker voor een ADD’er, maar moeilijk vond ik de examens niet."

  "Deze zomer ga ik samen met mijn broer een paar maanden reizen door Zuid-Amerika. Daarna ga ik misschien als model aan het werk in New York.”

 3. Vanavond oppassen, morgen feest

  Vol vreugde gooit Celine Kohn (16) haar armen in de lucht. De eindexamenleerling van het IJburgcollege is geslaagd.

  Wat de toekomst voor haar in petto heeft? Ze gaat drie maanden Engels studeren in Cambridge. En daarna ziet ze wel wat ze gaat doen. Vanavond moet Celine nog oppassen, maar vanaf morgen is het feest.

 4. 'Ik bleef wel relaxed'

  Ook Isa Huipen (18) hield Het Parool tijdens de eindexamens regelmatig op de hoogte van het verloop. Hij mag zich sinds woensdagmiddag één van de leerlingen uit de eerste lichting geslaagden van het Hyperion Lyceum noemen.

  Zijn gevoel zei het al: geslaagd. “Maar het is toch goed om het bevestigd te hebben.” Met de zenuwen viel het dan ook wel mee. “Ik ben gisteravond laat gaan slapen, vanochtend laat opgestaan en vandaag een beetje chillen met mijn vrienden.”

  Toen het verlossende belletje kwam – als allerlaatste – was hij blij, al sprong zijn moeder een groter gat in de lucht dan hij zelf. “Ik bleef wel relaxed.” De eerste bubbels heeft hij al op, straks gaat hij uit eten met zijn ouders om het te vieren “en daarna kan het zomaar heel laat worden.”

 5. Vreugde op het Metis Montessori Lyceum

  87% van de examenleerlingen vwo en 80% van de havo op het Metis Montessori Lyceum in Oost kreeg woensdagmiddag goed nieuws. Er vielen zelfs drie tienen voor wiskunde B. De school laat weten de 'kansrijke herkansers' af te wachten.

 6. 'Gek, ik ben gewoon klaar.'

  Het Parool volgde Eva van Brummelen (16) tijdens haar eindexamen en sinds een uur weet ze dat ze haar havodiploma in haar zak kan steken. Haar mentor liet op zich wachten, maar nu is de grote opluchting daar, weten alle vrienden en familie er van en kan ze uit eten om het te vieren. Het is een gek idee: “Ik ben gewoon klaar.” En hoe zit het met de cijfers? “Die weet ik nog niet en dat maakt me ook helemaal niets meer uit. Die hoor ik later wel.”

 7. Geslaagd in West

  In West hangen op verschillende plekken de vlaggen met bungelende rugzakken al uit.

 8. 75 procent geslaagd op Hyperion Lyceum

  Driekwart van de allereerste examenklas op het Hyperion Lyceum is geslaagd. Dat is minder dan de honderd procent waarop rector Elly Loman hoopte, maar ze is toch trots. "Ik denk dat het nog 85 procent wordt na de herkansingen. En voor een team dat voor het eerst een examenklas heeft is dit een heel mooie score." Eén van de geslaagden haalde zelfs vijf tienen en zes negens.

  Het Hyperion Lyceum in Noord werd zes jaar geleden opgericht. Veertig leerlingen deden examen. Vijf van hen zijn gezakt en nog eens vijf gaan op voor een herexamen.

 9. Rijks hangt vlag uit voor geslaagden

  Het Rijksmuseum heeft de vlag uitgehangen voor alle geslaagde leerlingen.

 10. Geslaagd!

  De eerste Amsterdamse leerlingen kunnen de vlag uithangen. Zo is Zilva van Rossum (18) geslaagd op het Barlaeus. Ze gaat volgend schooljaar geneeskunde studeren op de UvA, maar nu eerst naar school om vrienden te omarmen. Daarna gaat ze eten bij restaurant Breda en met vrienden de Nieuwmarkt op.

 11. Ajax

  Ook op de Toekomst is nagelbijten geblazen. Een stuk of tien Ajax-jeugdspelers deed onlangs eindexamen.

 12. Normering binnen

  Bij het Cartesius Lyceum in West is de normering van het eindexamen binnen. Vanaf 13.00 uur kunnen de leerlingen door hun mentor worden gebeld.

 13. Kwesties Frans en Nederlands opgelost

  Het vwo-examen Nederlands was inderdaad te lang en op een vraag uit het vwo-examen Frans waren inderdaad meer juiste antwoorden mogelijk.

  Het College voor Toetsen en Examens (CvTE) heeft daar rekening mee gehouden in de waardering van de antwoorden. De leerlingen die deze examens maakten, hoeven zich dus om deze kwesties niet speciaal zorgen te maken.

  Het college stelde zijn conclusie vast op basis van analyses van de examens en de antwoorden die de kandidaten gaven. Over beide genoemde examens was onrust ontstaan.

 14. Oproep

  Krijg je vandaag dat langverwachte/gevreesde telefoontje en wil je het moment van blijdschap, opluchting of verdriet delen op in dit eindexamenblog?

  Vraag dan een vriend, vriendin, broer, zus, ouder of toevallige voorbijganger om dit moment te filmen of fotograferen en stuur dit vervolgens door naar nieuwsdienst@parool.nl.

  Vermeld ook je voor- en achternaam, je leeftijd, niveau en school en laat ons weten hoe je het gaat vieren, verwerken en/of wat je toekomstplannen zijn.

 15. Spannende dag

  Het is woensdag een zeer spannende dag voor veel scholieren. Ze krijgen te horen of ze voor hun eindexamen zijn geslaagd of niet.

  In de ochtend krijgen alle middelbare scholen de normen aangeleverd op basis waarvan ze kunnen uitrekenen of hun eindexamenkandidaten zijn geslaagd, gezakt of een 'her' moeten doen.

  De meeste scholen zetten alle zeilen bij om de uitslagen ook nog in de loop van de middag aan de betrokken leerlingen te laten weten. Dat betekent dus voor veel scholieren een zenuwslopend middagje.

  Eén geslaagde vmbo-kandidaat wordt met het goede nieuws overvallen door staatsscretaris van Onderwijs Sander Dekker. "Het vmbo wordt vaak over het hoofd gezien. Volledig onterecht, want leerlingen zetten hier prachtige prestaties neer. Zij zijn straks de motor van de economie," aldus een woordvoerster.

  Er hebben dit jaar ongeveer 213.000 scholieren eindexamen gedaan, alle vormen van voortgezet onderwijs meegerekend.

  Hoeveel kandidaten er in totaal geslaagd en gezakt zijn, wordt pas later helemaal duidelijk omdat er ook herexamens moeten worden gedaan.

 16. Inspectie wil uitleg over examen Frans

  De Inspectie van het Onderwijs heeft de uitzonderlijke stap genomen om opheldering te vragen over het vwo-examen Frans bij het College voor Toetsen en Examens (CvTE).

  De Inspectie wil weten wat CvTE met klachten over het examen heeft gedaan. In dat examen zaten namelijk fouten. Een aantal is hersteld, een aantal nog niet, zo klagen docenten Frans.

 17. Minder klachten

  De examenklachtenlijn van het LAKS zit er voor dit jaar op. Dit jaar, de dertigste editie, kwam een recordaantal klachten binnen over het examen Nederlands vwo. Maar het totaal aantal klachten was lager dan in 2016.

  In totaal namen dit jaar circa 213.168 kandidaten deel aan de eindexamens. Kandidaten konden klachten indienen over de inhoud en de organisatie van zowel de digitale als de schriftelijke examens.

  Aan het einde van de laatste examendag stond de teller op 189.303 klachten.Dat was minder dan het LAKS in 2015 en 2016 binnen kreeg. De scholierenorganisatie vermoedt dat dit komt door technische storingen.

  Daardoor was de website examenklacht.nl, waar de meeste klachten worden ingediend, op meerdere momenten niet bereikbaar en konden examenkandidaten hun klacht alleen maar telefonisch indienen. Door een hack lag de site er donderdag 18 mei twintig uur uit.

  Alle binnengekomen klachten en vragen zijn beoordeeld. Dagelijks is er contact geweest met het College voor Toetsen en Examens (CvTE) om de klachten te bespreken. Een aantal daarvan is gegrond verklaard, en hebben er volgens het LAKS mede toe geleid dat er 31 aanvullingen op de correctievoorschriften zijn gepubliceerd.

 18. Vwo'er Isa Huipen (18) is net klaar met zijn examen economie op het Hyperion Lyceum. Isa: "Eerlijk gezegd ging het echt heel goed. Het was relatief makkelijk, vergeleken met andere examens. Wisselkoersen, een onderwerp waar ik niet zo goed in ben, kwam er gelukkig niet in voor. Ook de lengte van de toets was precies goed."

  Zijn vriend Dennis Huang (17) sluit zich daarbij aan. "Het was een goede toets, volgens mij vond bijna niemand de toets te lang of te moeilijk. Alleen ben ik niet zo goed in verzekeringen, dat deel heb ik dus niet zo goed gemaakt. Maar de rest gelukkig wel. Morgen hebben we ons laatste examen: Spaans. Daarna gaan we op examenreis naar Mallorca."

 19. Examenreis kan anders

  Als het laatste eindexamen er straks op zit, kiezen veel scholieren voor een 'welverdiende' vakantie vol feest en drank. Dat kan anders, zeggen de Amsterdamse Rosa Boon (24) en haar vriendin Loes Knevel (24).

  De tijd kan veel nuttiger worden besteed - bijvoorbeeld met de alternatieve examenreis die zij aanbieden.

  Bij Sama Sama Travels kan een scholier kiezen voor een examenreis naar Bali om in drie weken te worden klaargestoomd voor het studentenleven. Knevel: "Ik denk dat het belangrijk is om in een andere cultuur te zijn. Juist zo kom je uit je comfortzone."

  Lees verder: Alternatieve examenreis is ander soort feestje