Devika Partiman winnaar Ribbius Peletier Penning

Devika Partiman, de vrouw achter Stichting Stem op een vrouw, mag als eerste de Ribbius Peletier Penning in ontvangst nemen. De vakjury noemde de manier waarop zij ideeën vormgeeft 'briljant'.

Devika Partiman Beeld Elisabeth Lanz

Het initiatief Stem op een vrouw kwam op in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen in 2017. Het idee om vrouwen lager op de kieslijst meer voorkeursstemmen te geven werd toen massaal gedeeld op social media, en met effect. Volgens de stichting kwamen er zo drie extra vrouwen in de Tweede Kamer.

Devika Partiman is actief bij Nederland wordt beter, de organisatie achter Zwarte Piet is racisme. Onder andere dat maakte dat de Amsterdamse verrast was door de winst. "Iemand op Twitter zei dat hij mij had genomineerd, maar ik dacht: joh, die provincie vindt mij veel te omstreden. Ik dacht dat de provincie het spannend zou vinden iemand van Zwarte Piet is racisme zo'n penning te geven."

Concrete resultaten
Niets was minder waar, de provincie vindt dat Partiman ervoor heeft gezorgd dat er meer vrouwen op politieke functies actief zijn. De jury, onder leiding van Eerste Kamervoorzitter Ankie Broekers-Knol, prijst haar voor de concrete resultaten die het initiatief heeft opgeleverd.

De komende maanden in de aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen op 20 maart en de Europese verkiezingen op 23 mei voert zij weer campagne om mensen bewuster te maken van hoe zij meer vrouwen in politieke hoge functies kunnen krijgen. Partiman: "Veel mensen willen al op een vrouw stemmen, wij kunnen mensen uitleggen hoe ze dat slimmer kunnen aanpakken."

Huishoudbeurs voor politiek
Naast de stemcampagnes traint de stichting van Partiman vrouwelijke kandidaten en begint zij binnenkort met scouten. Partiman: "We willen een soort huishoudbeurs organiseren, maar dan voor jonge, politiek actieve vrouwen. Als je daarin geïnteresseerd bent kan je je nu alleen maar aansluiten bij een politieke partij. Er is niks overkoepelends."

Op die beurs wil Partiman politieke partijen en vrouwen kennis met elkaar laten maken. Partiman: "Het moet nog de stap zijn voordat je op vrouwen kan stemmen, er moeten gewoon meer vrouwen de politiek in. Partijen klagen altijd maar dat ze geen vrouwen kunnen vinden, dat willen we hiermee wegnemen."

De Ribbius Peletier penning wordt de komende 5 jaar uitgereikt aan een vrouw die iets heeft gedaan voor de positie van vrouwen in de Noord-Hollandse politiek. Liesbeth Ribbius Peletier was de eerste vrouwelijke bestuurder van Noord-Holland, VN vrouwenvertegenwoordiger en in 1958 het eerste vrouwelijke lid naast de koningin van de Raad van State.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden