Update

Dertig aanhoudingen bij coronademonstratie Museumplein, vier agenten gewond

Ondanks een verbod van de Amsterdamse driehoek kwamen zeker tienduizend mensen naar het Museumplein om te protesteren tegen het coronabeleid. De politie hield dertig demonstranten aan, vier agenten raakten gewond.

Het Parool
Demonstranten in het Westerpark. De mededeling dat de politie het op prijs stelt als iedereen 1,5 meter afstand houdt, wordt lachend ontvangen Beeld Eva Plevier
Demonstranten in het Westerpark. De mededeling dat de politie het op prijs stelt als iedereen 1,5 meter afstand houdt, wordt lachend ontvangenBeeld Eva Plevier

De gemeente Amsterdam telde zondag bijna tienduizend mensen die deelnamen aan de demonstratie op het Museumplein. Volgens een woordvoerder van burgemeester Femke Halsema werd dit aantal gehaald op het drukste moment.

Vier agenten zijn gewond geraakt toen ter hoogte van de Paulus Potterstraat enkele demonstranten door een blokkade van agenten heen probeerde te breken. Bij deze actie is een politiehond ingezet om de agenten te ondersteunen. In totaal werden dertig mensen aangehouden voor onder andere mishandeling, verboden wapen bezit en belediging.

Er zijn paarden en politiehonden ingezet en een aantal agenten heeft geweld moeten gebruiken. Circa tweehonderd personen zijn op basis van het noodbevel van burgemeester Halsema de toegang tot de stad ontzegd. Hiertussen zaten meerdere leden van diverse Defend groepen, aldus de politie.

De demonstratie begon op het Museumplein en verplaatste zich vervolgens naar het Westerpark. Enkele honderden demonstranten trokken daarna opnieuw naar de plek getrokken waar de verboden demonstratie zondagmiddag begon. De organisatie van de demonstratie had in het Westerpark opgeroepen weer “koffie te gaan drinken” op het plein.

Het Museumplein liep zondagavond weer gestaag leeg, waardoor politieoptreden volgens de woordvoerder van de gemeente niet meer nodig was.

Noodbevel

Op het moment dat ‘s middags een nabijgelegen kerkklok 12 sloeg, hadden zich behoorlijk wat ‘koffiedrinkers’ gemeld op het Museumplein. Aan alle kanten was het plein omgeven door politie- en ME-busjes. Lichtborden meldden dat demonstreren verboden is. De sfeer was nog gemoedelijk.

Tegen 13.00 uur werd de sfeer onrustiger. Het publiek stond te joelen, terwijl de politie opriep het plein te verlaten in de richting van de Van Baerlestraat. Kort daarna gaf burgemeester Halsema een noodbevel af voor het Museumplein, wat betekent dat niemand zich meer op het plein mag begeven. De menigte trok richting de Van Baerlestraat, waar een linie van politiebussen stond.

Westerpark

De Museumpleindemonstranten stroomden toen vanaf 14.15 uur het Westerpark in, onder luid gejuich van de mensen die er al waren vanwege de FvD-bijeenkomst. De Haarlemmerweg was afgezet met tractors, en het was dringen om via de brug het Westerpark in te komen. Niemand droeg een mondkapje.

Volgens de organisatie zouden er vanaf dat moment nog tienduizend mensen onderweg zijn naar het park. Vanaf 15.30 liep het park weer leeg, na diverse oproepen van de politie. De organisatie van de demonstratie riep alle aanwezigen toen op om dan weer terug te gaan naar het Museumplein. De mededeling dat de politie het op prijs stelt als iedereen 1,5 meter afstand houdt, werd lachend ontvangen.

De Haarlemmerweg is afgezet met tractors. Beeld Het Parool
De Haarlemmerweg is afgezet met tractors.Beeld Het Parool

FvD: ‘We worden vee’

In het Westerpark vond de aftrap plaats van de campagne van Forum voor Democratie voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart. Er bevonden zich enkele honderden FvD-aanhangers in het park.

In eerste instantie zou FvD de bijeenkomst op het Museumplein organiseren, waar ook het protest begon. Na kritiek op sociale media werd deze ‘Kick-off campagne’ verplaatst naar het Westerpark.

FvD-politicus Anton van Schijndel opende de manifestatie met een oproep de lockdown onmiddellijk te beëindigen. “De mensen wordt een medisch experiment opgedrongen. De vrijheid van meningsuiting gaat eraan.” Een woordvoerder van de partij richtte zich tot de media. “Journalisten kunnen ons niet bevatten, zij voeren een anticampagne tegen ons.”

Ook enkele antifascisten hebben zich verenigd in het Westerpark. Beeld Het Parool
Ook enkele antifascisten hebben zich verenigd in het Westerpark.Beeld Het Parool

In het Westerpark was ook een groepje antifascisten aanwezig. ‘Stop het normaliseren van racisme en facisme’ staat op hun spandoek te lezen. Vanaf de andere kant van het water worden ze door aanwezige coronademonstranten en FvD-aanhang uitgemaakt voor ‘kindermoordenaars’.

Rond het begin van de manifestatie in het Westerpark zou een verfbom zijn gegooid tegen de deur van het partijkantoor van Forum voor Democratie aan de Amsterdamse Herengracht. De partij zegt aangifte te doen en deelt op Twitter ook de bewakingsbeelden van het incident.

Volgens FvD-kamerlid Gideon van Meijeren gaat het slecht aflopen met de mensen die verantwoordelijk zijn voor de coronamaatregelen. Zij worden ‘in de gaten gehouden’. “Die mensen gaan we voor de rechter brengen. Onze vrijheid is afgepakt, we moeten met gezichtluiers lopen. We worden vee.”

Ook Willem Engel sprak de menigte toe. “Het regime zet alles op alles om hun zin door te drijven. We moeten ze met liefde opvangen. Wij zijn de nette mensen. We houden al bijna twee jaar de rug recht. Arm in arm overwinnen wij.”

Meerdere trams en bussen GVB rijden om vanwege de demonstratie. Beeld Getty Images
Meerdere trams en bussen GVB rijden om vanwege de demonstratie.Beeld Getty Images

Demonstratie verboden

De Amsterdamse driehoek (burgemeester, politie en OM) had de demonstratie op het Museumplein van actiegroep Samen voor Nederland verboden omdat de actievoerders uit zouden zijn op confrontatie en het overtreden van de regels. Ook had de politie sterke aanwijzingen dat personen en groepen zondag bereid waren geweld te gebruiken.

Volgens voorman van Samen voor Nederland Michel Reijinga is dat ‘complete onzin’ en zijn relschoppers nooit welkom bij zijn demonstraties. Hij riep mensen op om te komen ‘koffie drinken’ op het Museumplein. Zulke momenten liepen vorig jaar uit op rellen.

Er waren ook enkele tegendemonstranten. Een van hen stond langs de weg met een bord en daarop de tekst: ‘Jij laat je kapen door volksnationalisten. Weet achter wie je aanloopt'. Er volgden verhitte discussies en één man probeerde het bord uit haar handen te trekken.

Een tegendemonstrant voert verhitte discussies. Beeld Het Parool
Een tegendemonstrant voert verhitte discussies.Beeld Het Parool

Risicogebied

Het Museumplein geldt zondag van 11.00 tot 23.00 uur als veiligheidsrisicogebied, wat betekent dat er preventief mag worden gefouilleerd. Dat gebeurde er op grote schaal. Mensen die het Museumplein op wilden, werden onderworpen aan een grondige inspectie, door gewone politieagenten, maar ook door leden van de Koninklijke Marechaussee.

De bedoeling van de ME was te staken tijdens de demonstratie. Deze ME-staking werd al rond 11.00 uur beëindigd, zodat agenten zich konden gaan voorbereiden op de demonstratie om 12.00 uur. De actie is goed verlopen, zegt voorzitter van de politievakbond ACP Gerrit van de Kamp. “Bij een volgende actie van ons gaan we pas de straat op als de openbare orde echt in het geding komt.”

De staking maakt deel uit van de estafetteactie Wake-up call 2022. Daarmee willen de politiebonden aandacht vragen voor de capaciteitsproblemen bij de politie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden