Dertien procent Amsterdamse scholieren blijft thuis

Ongeveer 13 procent van de Amsterdamse leerlingen is niet komen opdagen na de heropening van de basisscholen. Op ongeveer een op de vijf scholen lag het aantal afwezige leerlingen op meer dan twintig procent, vooral in Noord en Nieuw-West.

Michiel Couzy
null Beeld Nosh Neneh
Beeld Nosh Neneh

“Ik maak mij hier grote zorgen over,” zei wethouder Marjolein Moorman dinsdagmiddag tegen de gemeenteraad. Vorige week gingen de Amsterdamse basisscholen weer open na een wekenlange sluiting vanwege de corona-uitbraak. Direct bleek dat een aantal leerlingen niet kwam opdagen.

Uit het onderzoek van de gemeente onder zestig procent van de scholen blijkt dat zeven procent van de leerlingen wegblijft uit angst voor corona. Dat is officieel niet toegestaan, maar scholen sturen geen leerplichtambtenaren achter deze leerlingen aan. Ze zoeken contact met de ouders om de scholieren met zachte hand weer naar binnen te krijgen. Leerlingen moeten wel thuis blijven als ze koorts hebben of verkouden zijn.

Verschillen

Moorman maakt zich vooral zorgen over de verschillen die ontstaan tussen leerlingen die wel en niet naar school gaan. Het thuisonderwijs zorgde al voor segregatie, omdat een aantal scholieren geen of geen goede apparatuur heeft, thuis geen begeleiding krijgt of niet beschikt over een rustige plek om de online lessen te volgen. Nu blijkt dat juist in de stadsdelen met veel leerachterstanden ook weer meer kinderen thuis blijven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden