Dertien jaar cel voor moordpoging spyshop

null Beeld ANP
Beeld ANP

De rechtbank legt veel mildere straffen op voor de poging tot liquidatie van de bedrijfsleider van de Amsterdamse spyshop Spy City dan justitie had geëist: 13 jaar voor hoofdverdachte Marcel S. (55) en 2 jaar jeugddetentie (waarvan 3 maanden voorwaardelijk) voor helper Quinzinho N. (21).

Paul Vugts

Het Openbaar Ministerie had 20 en 15 jaar geëist.

De rechtbank vindt een celstraf van 15 tot 20 jaar meer passen bij een voltooide moord, en kiest vooral daarom voor 13 jaar voor Marcel S.

Hoewel een psycholoog en een andere deskundige de rechters hadden geadviseerd ook Quinzinho N. als volwassene te berechten, kiest de rechtbank voor adolescentenstrafrecht omdat bij hem ‘nog geen onomkeerbare verharding’ is opgetreden, hij tijdens het misdrijf pas twintig jaar was, ‘een bijna blanco strafblad’ heeft en openstaat voor hulp. Daarom is plaatsing in een jeugdinrichting volgens de rechters ‘bij uitstek geschikt’. In het jeugdstrafrecht is twee jaar detentie de hoogste straf voor verdachten die niet gestoord zijn.

Reconstructie

Dat Marcel S. in de ochtend van 2 augustus 2018 van plan was bedrijfsleider Sander de L. (toen 31) te liquideren, staat voor de rechtbank vast.

Even voor tien uur parkeerde die zijn auto bij de spyshop aan de Moezelhavenweg in het Westelijk Havengebied. Marcel S. stapte uit de door Quinzinho N. bestuurde, gestolen Audi Q5 waarmee ze al een half uur rondreden in de buurt. Hij richtte van dichtbij een AK47 op De L., maar het volautomatische aanvalsgeweer weigerde dienst.

In een worsteling sloeg S. zijn doelwit vervolgens eerst hard in zijn gezicht en vervolgens drie keer hard op zijn achterhoofd. Toen hij bewusteloos op de parkeerplaats lag, sloeg S. hem nóg vijf keer op zijn bebloede hoofd. Camerabeelden die in de rechtszaal werden afgedraaid, laten duidelijk zien dat het een wonder is dat De L. nog leeft.

Hij raakte volgens deskundigen 61 procent invalide en volledig arbeidsongeschikt.

Op de beelden is ook te zien dat S. eerst wegloopt, dan nog even aarzelt, en dan toch in de Audi stapt.

Quinzinho N. reed hem naar de A.A.H. Struijckenkade in Nieuw-West, waar N. de auto fout parkeerde – wat een buurtbewoner opviel. De twee liepen naar het huis van een ex van Marcel S. aan de Burgemeester Van Leeuwenlaan.

DNA

De politie vond daar de dag na de moordaanslag in een plastic tas in een slaapkamer de AK47 met DNA van Sander de L. en in een gangkast een zak waarin crèmekleurige schoenen zaten die sterk lijken op de schoenen die de aanvaller droeg. Er zaten bloedvlekken op met DNA van Sander de L. en aan de binnenkant zat genetisch materiaal van Marcel S.

In een tas zat ook kleding die Quinzinho N. had gedragen, zoals te zien is op beelden van een camera bij de woning in Nieuw-West.

De rechtbank rekent het vooral Marcel S. aan dat hij door steeds te zwijgen geen verklaring voor zijn daad heeft gegeven. De opdrachtgever voor de aanslag bleef onbekend.

De daders moeten Sander de L. 215.716 euro schadevergoeding betalen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden