Nieuws

Demonstratie tegen kabinetsbeleid in Westerpark afgeblazen

De demonstratie van actiegroep Nederland in Verzet, die zondag gepland stond, gaat niet door. De organisatie is het oneens met een uitspraak van de rechter, die maximaal vijfhonderd deelnemers toestond en het Westerpark aanwees als locatie.

Het Parool
null Beeld Hollandse Hoogte/ANP XTRA
Beeld Hollandse Hoogte/ANP XTRA

De actiegroep – voluit: Nederland in Verzet, weg met dit kabinet – wilde aanvankelijk demonstreren op het Museumplein. De Amsterdamse driehoek (gemeente, Openbaar Ministerie en politie) gaf de voorkeur aan het Westerpark als locatie, omdat dat beter kan worden afgesloten bij een te grote toeloop. Dat is uiteraard van belang vanwege de coronamaatregelen.

De rechter stelde de driehoek in het gelijk, tot ongenoegen van Nederland in Verzet. De actiegroep vindt het maximumaantal van vijfhonderd aanwezigen veel te klein en heeft de gemeente daarom in een gesprek laten weten ‘geen gebruik te maken van de mogelijkheid om te demonstreren’. Zo meldt in ieder geval de gemeente.

Op de Facebookpagina van Nederland in Verzet laten leden weten alsnog te gaan, maar dan op ‘persoonlijke titel’. Bijna 4,5 duizend mensen staan op aanwezig bij het evenement. De driehoek roept iedereen op die van plan was om te gaan demonstreren vooral niet te gaan.

Nederland in Verzet is niet de eerste actiegroep die moest uitwijken naar het Westerpark: vorige week zondag vond ook een demonstratie tegen tegen fascisme noodgedwongen plaats in het park.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden