Amsterdam Bewaar

Demonstratie tegen Iraans regime in Amsterdam

De actievoerders zijn het niet eens met de harde wijze waarop Teheran de protesten van burgers tegen de uitslag van de presidentsverkiezingen heeft aangepakt. Foto ANP
De actievoerders zijn het niet eens met de harde wijze waarop Teheran de protesten van burgers tegen de uitslag van de presidentsverkiezingen heeft aangepakt. Foto ANP © UNKNOWN

AMSTERDAM - Op het Museumplein in Amsterdam is zaterdagmiddag een manifestatie tegen het optreden van het Iraanse regime. Volgens de organisatie zijn er circa tweeduizend deelnemers. De politie houdt het op iets meer dan duizend.

De actievoerders zijn het niet eens met de harde wijze waarop Teheran de protesten van burgers tegen de uitslag van de presidentsverkiezingen heeft aangepakt. Zij spreken van een schending van de mensenrechten.
De manifestatie begon om half een en duurt tot drie uur. Ook in andere steden over de hele wereld zijn zaterdag protesten. Die vinden plaats met steun van onder meer Amnesty Internatonial, Human Rights Watch en Reporters without Borders.

Een aantal van de actievoerders in Amsterdam behoort overigens tot een groep Nederlandse Iraniërs die momenteel in hongerstaking zijn uit solidariteit met de demonstranten in Iran. De hongerstaking begon vrijdag en duurt tot en met zondag. Andere leden van deze groep zitten zaterdag - net als vrijdag en zondag - naast de terrassen op het Plein in Den Haag.

Sinds de omstreden herverkiezing van de uiterst conservatieve president Mahmoud Ahmadinejad op 12 juni is het onrustig in de islamitische republiek. De oppositie beschuldigt de machthebbers van fraude bij de stembusronde. Er zijn massale protesten geweest, maar de autoriteiten hebben die met harde hand de kop ingedrukt. (ANP)