‘Demonstratie-rave’ op de Dam bleef uit

Politiebusjes staan klaar op de Dam. Beeld Juliët Boogaard
Politiebusjes staan klaar op de Dam.Beeld Juliët Boogaard

De geplande ‘demonstratie-rave’ van zaterdag in Amsterdam is uitgebleven. Hoewel het door de gemeente afgelopen week al werd verboden, sloten de organisaties Viruswaanzin en Bevrijd Nederland niet uit dat er alsnog betogers naar de Dam zouden trekken.

Ook de gemeente hield rekening met een toestroom van mensen, maar terwijl omstreeks 11.30 uur twaalf politiebusjes paraat stonden, bleef het rustig op de Dam. Er waren slechts enkele betogers te bekennen. “Misschien zijn ze angstig van ons geworden,” stelde een agent.

Ook op het Museumplein stonden enkele politiebusjes klaar voor een eventuele demonstratie. De kans bestond dat betogers niet naar de Dam, maar naar het Museumplein zouden gaan. Ook daar waren geen demonstranten te bekennen.

‘Veel interesse’

“Ik denk zeker dat er mensen gaan komen,” zei Viruswaanzin-voorman Willem Engel vrijdag nog. “Zij hebben daarover ook contact met ons opgenomen.” Op sociale media was veel interesse voor het evenement op de Dam. Op Facebook gaven ruim 8000 mensen aan dat ze van plan waren te komen, en zo’n 21.000 mensen waren geïnteresseerd.

Een woordvoerder van de gemeente Amsterdam stelde geen duidelijke groep in beeld te hebben die alsnog naar het evenement zou gaan. “De organisatoren hebben nu zelf al aangekondigd op Facebook dat het verplaatst is, dus dat is goed. De politie is er in ieder geval op voorbereid om zaterdag handhavend op te kunnen treden.”

Geen enkele betoger is nog op de Dam te bekennen. Beeld Juliët Boogaard
Geen enkele betoger is nog op de Dam te bekennen.Beeld Juliët Boogaard


Malieveld

De organisaties achter de ‘rave’ vroegen Amsterdammers zich aan te sluiten bij een voorgenomen protest op het Haagse Malieveld op zondag. De organisatie spande een kort geding aan tegen het verbod op actievoeren door waarnemend burgemeester Johan Remkes. Volgens de gemeente Den Haag is de demonstratie een gevaar voor de volksgezondheid en zijn er ‘duidelijke signalen dat er gevreesd moet worden voor ernstige wanordelijkheden’. Bovendien zouden de organisatoren niet bereid of in staat zijn om voor een ‘ordelijk verloop’ te zorgen.

De rechtbank in Den Haag wees zaterdag het verzoek om toch te mogen demonstreren af. Maandag volgt een toelichting op de uitspraak van de rechter.

Rellen

Daarna werd de achterban gevraagd toch niet naar het Malieveld af te reizen. “We willen geen herhaling van de rellen van vorige week en roepen mensen daarom op om niet naar het Malieveld te komen,” aldus advocaat Jeroen Pols van Viruswaanzin. “Nederland heeft al genoeg schade geleden door de maatregelen. Wij hebben blijkbaar geen recht op een betoging en gaan er daarom ook geen energie meer in stoppen. We gaan ons richten op een andere actie waar we iedereen voor nodig hebben. We komen volgende week met meer details naar buiten.”

Afgelopen zondag was er ook een demonstratie tegen de coronamaatregelen op het Malieveld. Daarvoor was geen toestemming gegeven. Die demonstratie draaide uit op ongeregeldheden. Volgens de politie werd de betoging door ‘een mix van demonstranten en onruststokers’ bezocht.

Amsterdam verbood de bijeenkomst vanwege de ‘elementen van vermaak’ die verwacht werden en die de collectieve meningsuiting naar de achtergrond verdringen.

Viruswaanzin is tegen de 1,5 meterregel. De groep claimt ook dat het coronavirus niet heel gevaarlijk is.

Op het Museumplein is ook geen betoger te bekennen. Beeld Juliët Boogaard
Op het Museumplein is ook geen betoger te bekennen.Beeld Juliët Boogaard
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden