Amsterdam Bewaar

Demonstratie met groot tentenkamp voor de Stopera

Het is de bedoeling dat er rond 19.00 uur ongeveer honderd tentjes voor het gemeentegebouw komen.
Het is de bedoeling dat er rond 19.00 uur ongeveer honderd tentjes voor het gemeentegebouw komen. © ANP

Studentenvakbod ASVA en verschillende politieke jongerenorganisaties willen tijdens de raadsvergadering van aankomende donderdag een groot tentenkamp opzetten voor de Stopera.

Het is de bedoeling dat er rond 19.00 uur ongeveer honderd demonstranten een tentje opzetten voor het gemeentegebouw. De demonstranten willen een statement maken tegen het nijpende wooningaanbod voor studenten in de stad. 

Straks is er zo weinig plek, dat we in een tent moeten wonen, legt bestuurslid Freek Wallagh van de Jonge Socialisten de keuze voor de tenten uit. Hij somt de woonperikelen van studenten op: veel te hoge huren, 'shabby' contracten en rare huisbazen.

"Iedereen kent wel een vriend of vriendin, die onder nare omstandigheden woont. Zelf heb ik een vriendin met een huisbaas die er rare hobby's op nahoudt. Maar ja, andere opties zijn er gewoon niet." 

Huren omlaag
Volgens Wallagh zou de gemeente alternatieven moeten bieden. "Partijen hebben de belofte gedaan om te bouwen. Dit is een wanhoopskreet naar hen om voor ons te bouwen. En de huren moeten omlaag."

De demonstratie blijft volgens Wallagh vredig. De organisaties willen voor de raadsvergadering graag met de nieuwe raadsleden in gesprek. 

Openbrief
Vorige maand schreven studenten van alle grote onderwijsinstellingen in de stad al een open brief aan de politiek met de vraag om 5000 betaalbare studentenwoningen bij te bouwen. 

Amsterdam deed vorig jaar november op haar beurt weer een oproep aan minister Kajsa Ollongren om maatregelen te treffen tegen de uitbuiting van studenten door huisjesmelkers. 

Tip Het Parool
Heb je een nieuwsfoto van de demonstratie? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.