Demonstratie in Westerpark tegen windmolenplannen

Een demonstratie tegen de windmolenplannen van het stadsbestuur heeft zaterdagmiddag enkele honderden mensen naar het Westerpark getrokken. Eerder op de dag stonden zij op de Dam.

Bart van Zoelen

Eerder op zaterdag presenteerde actiegroep Windalarm een petitie met ruim 20.000 handtekeningen tegen het voornemen om 17 windturbines extra te bouwen in Amsterdam.

De handtekeningen werden bij de Stopera overhandigd aan een actrice die in de verte wat lijkt op burgemeester Femke Halsema.

In het Westerpark spraken ook politici van partijen die het stadsbestuur steunen bij de plannen, zoals SP-Statenlid Eric Smaling en deelraadsleden van PvdA en D66. Ook zij zijn kritisch over de plannen. Tussendoor kwamen een deel van de demonstranten samen op de Dam met verschillende spandoeken van 50 meter lang.

null Beeld Dingena Mol
Beeld Dingena Mol

Zoekgebieden

Later deze maand wordt duidelijk welke ‘zoekgebieden’ definitief worden aangewezen als plekken waar de gemeente windturbines voor mogelijk houdt. Vooralsnog gaat het behalve om de haven ook om delen van Noord, Oost en Zuidoost.

Vooral in direct aangrenzende buurten zijn Amsterdammers te hoop gelopen tegen de plannen. Zij vrezen geluidsoverlast, gezondheidsproblemen en een hinderlijke slagschaduw. De op IJburg begonnen actiegroep Windalarm heeft al deze tegenstanders verenigd. Als het aan Windalarm ligt, komen er geen windturbines op korte afstand van woningen. Die windmolens zouden in plaats daarvan op zee moeten worden gebouwd.

null Beeld Dingena Mol
Beeld Dingena Mol
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden