Update

Demonstranten Extinction Rebellion klemgezet onder Rijksmuseum

Een groep demonstranten van Extinction Rebllion en Animal Rebellion is vrijdagmiddag door de politie klemgezet in de fietspassage van het Rijksmuseum. Vervolgens werden ze ‘bestuurlijk verplaatst’. ‘Terwijl we niet eens demonstreerden.’

Het Parool
null Beeld Inge Dekker
Beeld Inge Dekker

Het gaat om het deel van de groep demonstranten dat eerder de weg op de Overtoom blokkeerde, maar al was weggegaan voordat de politie overging tot ‘bestuurlijke verplaatsing’; het verplaatsen van mensen zonder ze op te pakken of te beboeten.

“We hadden pauze gehouden op het Museumplein en bedacht dat we naar de Stopera zouden gaan,” vertelt Inge Dekker. “Niemand had namelijk zin om te worden opgepakt en daar mochten we legaal demonstreren.”

Passage

Ze waren net aan de tocht begonnen, toen de politie de groep klemzette in de fietspassage van het Rijksmuseum. “Aan de kant van de Stadhouderskade werden de deuren dichtgedaan en aan de andere kant kwamen politiebusjes aangereden. We mochten er niet uit, maar ze zeiden niet waarom.” De groep werd vervolgens verplaatst met een bus van het GVB. Dekker: “Terwijl we niet eens aan het demonstreren waren.”

Volgens een woordvoerder van burgemeester Femke Halsema was de groep wel degelijk aan het demonstreren en bovendien meerdere keren gewaarschuwd door de politie. “Ze waren inderdaad aan het lopen, maar met spandoeken omhoog, en in een groep,” zegt hij. “Dat zien wij als een dynamische demonstratie.”

De actiegroep had een akkoord voor een demonstratie, van 9.00 tot 12.00 uur op het Stadhuisplein. “In plaats daarvan zijn ze de Overtoom gaan blokkeren, en dat mag niet, dus hebben we de demonstratie ontbonden. Dat geldt dus ook voor deze groep. Ze hebben hun kans gekregen om rustig te demonstreren bij de Stopera, maar die hebben ze niet gegrepen.”

Ingrijpen op Overtoom

Eerder vrijdagochtend werden zo’n 45 demonstranten op de Overtoom door de politie weggedragen. Ze zaten op straat en blokkeerden zo de doorgang van verkeer.

Burgemeester Femke Halsema gaf daarom een noodbevel af en dreigde de demonstranten bestuurlijk te verplaatsen als zij niet vrijwillig weggingen. Dat gebeurde dan ook met de activisten die bleven zitten.

null Beeld ANP
Beeld ANP

De groep die in de middag is klemgezet in de fietspassage had de Overtoom toen al verlaten. Zij vervolgden hun weg en blokkeerden steeds een korte tijd straten en kruispunten, tot aan de Stadhouderskade. De groep pauzeerde vervolgens op het grasveld van het Museumplein.

Met de actie wil Extinction Rebellion aandacht vragen voor het klimaat in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen. Op spandoeken zijn leuzen te lezen als ‘Overheid, wees eerlijk’ en ‘Kies klimaat, 17 maart’.

“Als je naar de wetenschap luistert, is het komende kabinet cruciaal,” zegt woordvoerder Inge Dekker. “Deze crisis wordt nog groter dan de coronacrisis, dus we moeten nu in actie komen. Als we dat niet doen, zijn we te laat.”

Meer steden

De actie vond tegelijkertijd plaats in Rotterdam, Utrecht en Tilburg. In de laatste twee steden worden ook legale manifestaties gehouden.

Op zaterdag gaat de ‘lenterebellie’ verder in steden als Eindhoven, Groningen, Alkmaar, Deventer, Roermond en Delft. Daar zijn uiteenlopende acties, van blokkades en het beschilderen van straten tot fietsacties en het uitdelen van bomen.

Extinction Rebellion benadrukt dat bij alle activiteiten rekening wordt gehouden met de coronamaatregelen. Zo wordt 1,5 meter afstand gehouden en draagt iedereen een mondkapje.

null Beeld Isa Herzet
Beeld Isa Herzet
null Beeld

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden