Amsterdam Bewaar

Deliveroo-bezorgers staken op de drukste dag

bezorgers van Deliveroo tijdens een eerdere staking in Amsterdam
bezorgers van Deliveroo tijdens een eerdere staking in Amsterdam © .

Op nieuwjaarsdag, een van de drukste dagen van het jaar, leggen tachtig maaltijdbezorgers van Deliveroo uit Amsterdam, Utrecht en Haarlem het werk neer.

Ze protesteren hiermee tegen het zzp-model dat Deliveroo de bezorgers verplicht oplegt. In november vorig jaar protesteerden de fietskoeriers ook al in Amsterdam.

De koeriers zijn boos omdat het bedrijf alle 1750 arbeidscontracten vanaf 1 februari niet meer wil verlengen en alleen nog zzp'ers in dienst neemt. Het zzp-model biedt volgens Deliveroo meer vrijheid en flexibiliteit voor bezorgers om te werken 'wanneer het hen uitkomt'. Ook noemt de maaltijdbezorgdienst als voordeel dat de bezorgers zo meer verdienen.

Vakbond
FNV Jong steunt de actie van de maaltijdbezorgers van Deliveroo. De vabond wil dat het zzp-model van Deliveroo met onmiddellijke ingang wordt ingetrokken en dat maaltijdbezorgers alleen kunnen werken op basis van een arbeidsovereenkomst. "De maat is vol en dat hebben ze vandaag kunnen merken: in Amsterdam, Haarlem en Utrecht ligt Deliveroo plat", zegt bestuurder Frederique Zebeda van FNV Jong.

Ook restauranthouders zijn volgens de bond niet te spreken over de manier waarop de bezorgdienst met zijn personeel omgaat. "De zzp-constructie van Deliveroo raakt ons en de kwaliteit die wij kunnen leveren aan onze klanten", zegt een Haarlemse restauranthouder.

"We betreuren het dat een klein aantal campagnevoerders riders het werk ontzeggen dat ze willen en een service verstoren die duizenden klanten waarderen", laat het bezorgplatform maandagavond weten. Het bedrijf verdedigt het gebruikte freelance-model, dat bezorgers "de vrijheid biedt om zelf te bepalen wanneer en hoe lang ze werken".

Deliveroo zegt zijn 'riders' zekerheid te bieden door middel van een verzekering tegen schade, wettelijke aansprakelijkheid en ongevallen. "Daarnaast kunnen freelancers al kiezen hun inkomsten als loon te laten uitbetalen met bijbehorende sociale zekerheden."

Riders Union
Fietskoeriers van Deliveroo en UberEats verenigden zich in september al in samenwerkingsverbond Riders Union om te strijden voor betere arbeidsvoorwaarden. Hierbij sloten ze stakingen en demonstraties niet uit.

"Wij bezorgers zijn de dupe van de plannen van Deliveroo. De sociale voorzieningen vervallen en we gaan straks stukken minder verdienen," zei mede-voorzitter Niels Annen van Riders Union eerder tegen Het Parool.

Met het nieuwe zzp-model krijgen de bezorgers niet per uur maar per maaltijd uitbetaald. "Nu krijgen we 11 à 12 euro per uur. Voor een bezorging straks maar 5 euro, terwijl je op een goede dag maximaal twee bestellingen per uur bezorgt."

Tot dusver is Deliveroo niet ingegaan op de eisen, daarom is besloten om over te gaan tot hardere acties. De maaltijdbezorgers bakten voor de gelegenheid tussen 17 uur en 20 uur oliebollen op de Grote Markt in Haarlem voor 'hongerige consumenten'.

De actie vindt plaats op een van de drukste dagen voor bezorgdiensten. Thuisbezorgd.nl verwacht dat maandagavond 50 procent meer maaltijden worden besteld dan op een normale dag. Die organisatie zet dan ook extra bezorgers in en meer mankracht bij de klantenservice.

Lees ook: Amsterdamse fietskoerier eist contract bij rechter en Bezorger: Deliveroo schuift ons de risico's in de schoenen

Tip Het Parool
Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.