Plus

Definitief geen nieuwbouw in Oeverlanden, gemeente kiest voor groen

De gemeente heeft definitief besloten dat het groen van de Oeverlanden in Nieuw-West geen plaats hoeft te maken voor nieuwbouw. Amsterdammers kunnen ook in de toekomst blijven genieten van het natuurgebied.

Bo Broek
De Oeverlanden blijven groen.  Beeld Nosh Neneh
De Oeverlanden blijven groen.Beeld Nosh Neneh

Landschapspark de Oeverlanden is door de jaren heen regelmatig in beeld geweest als mogelijke locatie voor woningbouw. Dat plan is nu definitief van de baan. De gemeente is van plan om het groen van het natuur- en recreatiegebied aan De Nieuwe Meer te beschermen en te versterken zodat het een plek blijft waar Amsterdammers kunnen wandelen, sporten of genieten van de natuur.

Ook wil de gemeente zorgen dat de lokale flora en fauna beschermd blijft. ‘Uit onderzoek blijkt dat in de Oeverlanden 48 verschillende soorten bijen leven, het hoogste aantal van Amsterdam,’ meldt de gemeente.

“Een groeiende stad kan niet zonder groen,” zegt wethouder Marieke van Doorninck (Ruimtelijke Ordening). “De natuur in De Oeverlanden is kwetsbaar en heeft een hoge biodiversiteit. Daarom stellen we de natuur van de Oeverlanden voorop. Zo gaan we ecologische verbindingen aanleggen. In het landschapspark bepaalt de ligging aan het water de identiteit van het gebied, zoals te zien is aan de drijvende rieteilanden, kleine baaitjes en natuurlijke oevers.”

Stedelijke ontwikkeling

De gemeente vermoedt dat de vraag naar groen in het gebied rond de Oeverlanden de komende tijd zal toenemen vanwege de stedelijke ontwikkeling in de buurt, zoals bij de Zuidas en in het Schinkelkwartier. Het aantal Amsterdammers blijft groeien en al die mensen hebben behoefte aan groen. Daarom is besloten dat het gebied behouden moet blijven als recreatie- en natuurgebied. In 2040 moeten de Oeverlanden volledig aangepast zijn aan de groeiende stad.

Die beslissing past in een trend van groene ontwikkelingsplannen in het gebied ten zuidwesten van Amsterdam. Eerder kondigde provinciebestuur van Noord-Holland aan de natuur in die omgeving te gaan versterken in de vorm van de zogeheten Westereinderscheg.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden