PlusPortretten

Deelnemers woonprotest: ‘Een huis kopen zit er voor ons niet in’

Zondag trokken betogers uit het hele land naar Amsterdam toe, om deel te nemen aan het woonprotest. Duizenden mensen kwamen samen in het Westerpark en liepen vandaar naar de Dam. ‘Wat kunnen we anders doen, kraken? Ik weet niet eens hoe dat werkt.’

Marcel Wiegman
Steven Gerrits: ‘Ik ben hier uit solidariteit.’ Beeld Joris van Gennip
Steven Gerrits: ‘Ik ben hier uit solidariteit.’Beeld Joris van Gennip

Steven Gerrits (40), meubelmaker, Amsterdam

“Ik heb acht jaar geleden een appartement van vijftig vierkante meter kunnen kopen in De Baarsjes. Ik heb geluk gehad. De prijzen zaten net op het dieptepunt en mijn ouders hadden wat spaargeld. Maar daar mag het toch niet van afhangen of je een huis kunt krijgen. Dat is de reden waarom ik hier ben: uit solidariteit. Wonen is een recht voor iedereen. Ik ben ziek van al die investeerders die het alleen maar is te doen om het geld en om nog meer geld. Ik hoop dat ze eindelijk de wetgeving aan gaan passen. Waarom is het niet mogelijk een maximum te stellen aan de huren? In Berlijn doen ze dat ook.”

Herman Melkman: 'Als ik zou willen verhuizen, kan ik mijn huur niet meer betalen.’ Beeld Joris van Gennip
Herman Melkman: 'Als ik zou willen verhuizen, kan ik mijn huur niet meer betalen.’Beeld Joris van Gennip

Herman Melkman (76), gepensioneerd handelsagent in glas en keramiek, Amsterdam

“Mijn vader had dertig huizen in Amsterdam, een huisjesmelker zogezegd. Via hem ben ik aan het appartement in de Rivierenbuurt gekomen, waar ik nu al 25 jaar woon. Sociale huur, maar wel in een pand van een particuliere eigenaar. Een huis van zestig vierkante meter met een tuintje voor 730 euro per maand. De bovenburen betalen voor dezelfde oppervlakte 1500 euro. Als ik er uit zou gaan, wordt de huur van mijn huis ook zoiets. En dat is waarom ik hier sta. Als huurder kun je geen kant op. Als ik zou willen verhuizen moet ik opeens 1100 tot 1600 euro huur gaan betalen. Dat kan ik nooit betalen.”

Sonja Roosjen: 'Ik ben bang dat wonen straks alleen nog is weggelegd voor de rijken.’ Beeld Joris van Gennip
Sonja Roosjen: 'Ik ben bang dat wonen straks alleen nog is weggelegd voor de rijken.’Beeld Joris van Gennip

Sonja Roosjen (18), student fysiotherapie, Deventer

“Het is voor mij een schrikbeeld: op mijn dertigste nog thuis wonen bij mijn ouders. Ik kom uit een leuk gezin en breng veel tijd door met mijn gehandicapte broertje, maar op een gegeven moment is het wel fijn om ook een beetje ruimte voor mezelf te hebben. In Nijmegen, waar ik studeer, is het onmogelijk iets te vinden. Met corona lag alles stil en nu komen in één keer twee jaargangen naar de stad. Dan kun je wel gaan hospiteren, maar dat schiet niet op. Vroeger zei ik altijd: later als ik groot ben wil ik prinses worden. Nu zeg ik: later als ik groot ben wil ik graag een huis. Ik probeer positief te blijven, maar ik ben bang dat wonen straks alleen nog is weggelegd voor de rijken.”

Marieke Dijsselhof: 'Ik besteed een derde van mijn inkomsten aan wonen.’ Beeld Joris van Gennip
Marieke Dijsselhof: 'Ik besteed een derde van mijn inkomsten aan wonen.’Beeld Joris van Gennip

Marieke Dijsselhof (23), student grafische vormgeving, Den Haag

“Ik demonstreer voor mijn vrienden die dakloos zijn of die hun huis uit zijn gezet. Ik heb zelf geluk gehad: ik heb een kamer van twintig vierkante meter voor 380 euro in de maand. De douche en wc deel ik met drie anderen. Prima, alleen ons keukentje is nogal klein. Als we daar ‘s ochtends ontbijten is het chaos. Ik blijf zitten waar ik zit, want iets beters krijg ik toch nooit, zeker niet met mijn budget. Ik besteed nu al een derde van mijn inkomsten aan wonen. Zo denkt iedereen er over. De vorige bewoner ging pas weg op zijn 32ste. Het is een probleem van mijn hele generatie: een huis kopen zit er voor ons niet in.”

Noa MacDonald: 'Ik zou liever wat meer regels zien op de woningmarkt.’ Beeld Joris van Gennip
Noa MacDonald: 'Ik zou liever wat meer regels zien op de woningmarkt.’Beeld Joris van Gennip

Noa MacDonald (21), kunststudent, Rotterdam

“Ik heb via via een kamer weten te bemachtigen bij een huisbaas. Eerst verhuurde hij het pand aan drie mensen, maar door de woningnood heeft hij zijn kans gegrepen. Nu zijn het er vijf. Samen delen we een woonkamer en twee badkamers. En verder heb ik een kamer van drie bij vier. Daar betaal ik 455 euro per maand voor. Ik heb drie maanden lang gezocht naar een andere woning, maar het is niet gelukt. De laatste week ligt er elke week wel een briefje in de bus voor de huisbaas: of hij het pand wil verkopen. Dan zeggen ze: het is de vrije markt. Ik zou liever wat meer regels zien. Ik hoop dat de demonstratie helpt. Wat kunnen we anders doen, kraken? Ik weet niet eens hoe dat werkt.”

Keet, Jade en Jack, nicht, dochter en zoon van  Silvi Bakker: 'Ik maak me enorme zorgen over mijn kinderen.’ Beeld Joris van Gennip
Keet, Jade en Jack, nicht, dochter en zoon van Silvi Bakker: 'Ik maak me enorme zorgen over mijn kinderen.’Beeld Joris van Gennip

Jack (9), Jade (8), Keet (6) en Teun(4), zoon, dochter, neef en nicht van Silvi Bakker (35), verpleegkundige, Alkmaar

“Ik woon in een huurwoning van 750 euro per maand. Dat valt inderdaad reuze mee. Ik heb het huis via via gevonden. Als alleenstaande moeder met twee kinderen stond ik op straat. En geen huis te vinden. Een walgelijke tijd, het was totaal uitzichtloos. Gelukkig had ik ouders met een groot hart en een groot huis, dus daar kon ik enige tijd intrekken. Maar je weet even niet hoe je verder moet. De problemen op de huizenmarkt zijn enorm en ik zie ze alleen nog maar groter worden. Ik zit nu goed, maar ik maak me enorme zorgen over mijn kinderen. Hoe moet dat als zij later op zichzelf willen wonen?”

Krakers gearresteerd

De politie heeft gisteravond 61 arrestaties verricht na afloop van het Woonprotest. Volgens de politie wilden ze een pand kraken in de buurt van de Dam. De groep splitste zich af toen de protestmars arriveerde op de Dam. “Zij gebruikten geweld in de richting van de politie en probeerden barricades op te werpen. Voordat zij een pand in de Gravenstraat konden kraken, werd de groep ingesloten,” zegt een woordvoerder. Hij benadrukt dat de arrestanten aanhangers zijn van de kraakbeweging en losstaan van de grote groep demonstranten die opkwam voor betere huisvestingskansen. In totaal zitten twaalf mensen vast op basis van strafrecht, de rest op basis van overtreding van de algemene plaatselijke verordening.

De kraakbeweging zegt in een reactie: “De politie heeft buitensporig geweld gebruikt om ons weg te slaan van de plek die ons nieuwe thuis zou worden.” Volgens de groep escaleerde het politiegeweld zodra ze aankwamen bij de Dam. “Wij werden in elkaar geslagen, uit de menigte gesleurd door stille agenten en sommigen van ons werden zelfs tot bloedens toe op de grond geslagen.”

De krakers voelen zich één met de deelnemers aan de demonstratie. “Kraken is van oudsher een van de belangrijkste, zo niet het belangrijkste, onderdeel van het aanpakken van de woningcrisis. Wonen is een eerste levensbehoefte en als dit niet aan ons gegeven wordt door de staat en de samenleving, dan nemen wij het.”

De krakers hadden naar eigen zeggen twee woningen op het oog in de Gravenstraat, die eigendom zijn van een speculant die volgens de krakers 116 panden bezit. “De huizen staan al meer dan twee jaar leeg en zijn dichtgetimmerd. Wij vinden het onacceptabel dat huizen leegstaan terwijl wij dakloos zijn en zoeken naar betaalbare woonruimte.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden