Deel UvA-studenten mag toch op internationale uitwisseling

De Universiteit van Amsterdam (UvA) heeft besloten om een aantal internationale uitwisselingsprogramma’s toch door te laten gaan komend semester. Dit gebeurt onder strenge voorwaarden.

null Beeld ANP
Beeld ANP

In april besloot de universiteit om alle uitwisselingen van het eerste semester van komend studiejaar te schrappen. Dat leidde tot woede onder UvA-studenten. Er werd een petitie opgezet, met de boodschap dat de UvA net als andere universiteiten en hogescholen maatwerk zou moeten bieden.

De universiteit zou in elk geval de mogelijkheid open moeten houden tot een later moment, wanneer de besmettingen zijn gedaald, vonden studenten. Die petitie werd in een paar dagen meer dan duizend keer ondertekend.

Geluisterd naar studenten

“Daar hebben we naar geluisterd,” laat een woordvoerder weten. “We maakten het besluit in april omdat er behoefte was aan duidelijkheid onder studenten, maar het was misschien inderdaad te generiek. Nadat het kabinet gisteren aankondigde dat de reisadviezen op korte termijn zullen veranderen, hebben we nu besloten om toch te kijken naar wat er wél mogelijk is.”

De uitwisselingsprogramma’s gaan door onder een aantal strenge voorwaarden. Zo moet er een positief reisadvies gelden voor de bestemming waar een student naartoe gaat, en moet ook de betrokken partneruniversiteit akkoord gaan met de exchange.

Bovendien geldt voor alle studenten – ook degenen die naar een ‘geel’ of ‘groen’ gebied willen reizen – dat ze alles boeken op eigen risico. Mocht de reis toch worden geannuleerd, dan mogen eventuele kosten niet bij de UvA worden verhaald. Ze raadt studenten dan ook af om nu al kosten te maken, zoals het boeken van een vlucht, als dat nog niet echt nodig is.

Als de uitwisseling al werd geannuleerd door de partneruniversiteit of door landelijk beleid van het bestemmingsland, verandert er niets. Dat geldt bijvoorbeeld voor Australië, Nieuw-Zeeland en Singapore.

De deadline voor aanmeldingen is inmiddels verstreken, dus dit besluit geldt alleen voor studenten die al geaccepteerd waren.

Kleine kanttekening

Student Assamaual Saidi (20), lid van de studentenraad en actief betrokken bij de petitie, is blij met het besluit van de UvA. “Ook veel studenten die ik heb gesproken zijn er erg blij mee. Ik ben heel trots dat we ons vanaf dag één massaal hebben verenigd en een instantie als de UvA hebben overtuigd om een besluit terug te draaien. En ik waardeer heel erg dat de universiteit naar ons heeft geluisterd.”

Wel heeft hij een kleine kanttekening: Saidi maakt zich enige zorgen of het advies van de overheid wel toepasbaar is op uitwisselingsreizen. “Er wordt vooral uitgegaan van toeristen, maar hun situatie is heel anders dan die van studenten.”

Zo zijn grote delen van de Verenigde Staten qua besmettingsaantallen veilig genoeg om onder code geel te vallen, maar laat het land voorlopig geen Europese toeristen binnen. “Daarom blijft het waarschijnlijk nog lang ‘code oranje'. Maar de VS maakt, net als Canada, een uitzondering voor werkende reizigers en studenten. Het zou jammer zijn als een kleurcode ervoor zorgt dat sommige studenten alsnog buiten de boot vallen.”

Bovendien is het nog de vraag of alle partneruniversiteiten die eerder meekregen dat de UvA haar studenten thuis houdt, zo flexibel zijn om diezelfde studenten dan toch toe te laten. Hier zal de universiteit over in gesprek moeten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden