Deel boekhandels blijft nog open: ‘Hoe lang kunnen we dit volhouden?’

Ook al schrijft het RIVM het nog niet voor, enkele Amsterdamse boekhandels hebben uit voorzorg al de deuren gesloten. De online verkoop gaat wel gewoon door. ‘Hoe het er aan het einde van de dag zal uitzien, weten we niet.’

Marjolijn de Cocq
Linnaeus Boekhandel aan de Middenweg is sinds dinsdag dicht, maar bezorgt nog wel bestellingen. Beeld Jakob Van Vliet
Linnaeus Boekhandel aan de Middenweg is sinds dinsdag dicht, maar bezorgt nog wel bestellingen.Beeld Jakob Van Vliet

Het was zaterdag nog superdruk in de Linnaeus Boekhandel, vertelt eigenares Anja Duitsmann. “Maar het voelde niet meer veilig, het voelde niet meer goed. De winkel is zo’n pijpenlaatje. En zoveel afstand moeten houden met de manier waarop wij advies geven, dat gaat gewoon niet.”

Dus ging de fysieke winkel aan de Middenweg dinsdag dicht; met twee man zorgt Duitsmann dat de bestellingen bij klanten worden bezorgd. De Kinderboekwinkel aan de Rozengracht sluit woensdag de deuren. Scheltema aan het Rokin was zondag al dichtgegaan. De Stadsboekwinkel in de Bazel is noodgedwongen dicht omdat het Stadsarchief is gesloten.

Aanpassingen

“Er zijn winkels die de omzet op peil houden en het zelfs druk hebben, maar er zijn ook winkels met dagenlang weinig klanten,” zegt directeur Anne Schroen van de Koninklijke Boekverkopersbond. “We zien wel dat er bij de medewerkers veel vragen leven over hun veiligheid. Daarom worden er bij de winkels die nog open zijn veel operationele aanpassingen gedaan.”

De Amsterdamse Boekhandel heeft dinsdag na intern overleg besloten zolang het mag en kan open te blijven. “We hebben ons afgevraagd of het veilig is voor de klanten en voor ons,” aldus boekverkoper Marjoleine Wolf, “maar we moeten ook aan de winkel denken: we kunnen het ons niet veroorloven voor langere tijd dicht te blijven. Dus zolang er geen RIVM-richtlijn zegt dat we dicht moeten, blijven we open. We bekijken het van dag tot dag.”

Er wordt met een eenmansrooster gedraaid om de medewerkers te spreiden: wordt er iemand ziek, dan is er een invaller. “We hebben het juist hartstikke druk, ondanks dat rare einde van de Boekenweek gaat het heel goed. Ik zie dat veel mensen stapels kopen – kennelijk met de gedachte dat ze die boeken vast in huis hebben als we toch dicht moeten. Ook leerboekjes voor de kinderen doen het goed nu heel veel ouders nog weinig van de scholen hebben gehoord.”

Crowd control

Athenaeum Boekhandels moet met de shutdown van de UvA-campus afwachten om te bepalen of de vestiging op de Roetersstraat onveranderd open kan blijven. De winkel in het Rijksmuseum is dicht. De winkels in Zuid (Van Rossum en Het Martyrium), en Haarlem en het Spui van Athenaeum blijven open. “We houden stand, op een opgebroken Spui waar lege trams langs gesloten cafés rijden,” zegt directeur Caroline Reeders. “En we treffen allerlei maatregelen, zoals crowd control, en we helpen het personeel om consumenten hardop aan te sturen op anderhalve meter afstand.”

Ze heeft wel wakker gelegen, tekent Reeders aan. “Als je omzet opdroogt en de personeels- en huisvestingskosten doorlopen, gaat het hard met je cash. Ik ben aan het berekenen hoe lang we dit kunnen volhouden.” Er waren dit weekend wel meer online bestellingen, en ze wil graag met andere boekhandels een actie starten: Amsterdammer, koop je boeken in de webshop of vestiging van een Amsterdamse boekhandel.

Anne Schroen van de KBB: “Mensen richten zich nu op lezen, we horen van alle kanten dat er een actieve vraag is naar boeken en kinderboeken. Maar we houden met verschillende scenario’s rekening. In het buitenland gaan de maatregelen al veel verder. Het is zo’n onzekere tijd en de situatie verandert soms van uur tot uur. Ik vind dat de boekverkopers zich heel kranig houden; maar hoe het er aan het einde van de dag uit zal zien, weten we niet.”

De wereld binnenhalen

‘Als je niet naar buiten kan, haal je de wereld toch binnen?’ ‘Gelukkig kun je thuis ook lezen’. Namens het boekenvak start marketingsorganisatie CPNB een leesbevorderende campagne via abri’s en social media nu veel mensen noodgedwongen thuis zitten. De campagne sluit aan op #ikleesthuis van schrijver en kinderboekenambassadeur Manon Sikkel en roept mensen op naar hun (online) boekhandel te gaan of gebruik te maken van onlinebibliotheek.nl.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden