Debat aangevraagd over uitspraken Leen Schaap

Uitspraken van brandweercommandant Leen Schaap over burgemeester Femke Halsema vallen niet goed in de gemeenteraad. 'De commandant lijkt aan te sturen op een gouden handdruk.'

Michiel Couzy

Eerder deze week verscheen Schaap in het Stan Huygens Journaal van De Telegraaf. Tijdens een feest liet hij zich ontvallen dat het onder Halsema 'vooral praten, praten is', Eberhard van der Laan daarentegen was van het samen aanpakken. "Eberhard van der Laan, waar ben je?"

Schaap zei ook dat iedereen bij de brandweer met zijn armen over elkaar op een brand zit te wachten, terwijl branden nog maar 5 procent van het werk uitmaken.

De commandant doet zijn uitspraken op het moment dat de brandweer een modernisering ondergaat en er al lange tijd berichten naar buiten komen over racisme en seksisme op de werkvloer.

Onlangs bracht oud-commandant der strijdkrachten Peter van Uhm een rapport uit over de organi­satie. Bij de bespreking daarvan in de raad nam Halsema het nadrukkelijk op voor de brandweer. Wie zegt zich te schamen voor de Amsterdamse brandweer, krijgt met haar te maken, zei ze. Halsema kon dinsdagochtend niet reageren op de uitspraken.

Debat
Wil van Soest van Partij van de Ouderen heeft een debat aangevraagd over de woorden van Schaap. "Wat een arrogantie om zo te spreken over de brandweermensen. Ook de vergelijking die Schaap maakt met wijlen burgemeester Van der Laan vind ik stuitend en ongehoord."

Volgens Van Soest lijkt Schaap aan te sturen op een gouden handdruk.
Sofyan Mbarki van de PvdA vindt de uitspraken 'niet slim'. Dit soort gesprekken moeten volgens hem achter de schermen plaatsvinden. Reinier van Dantzig (D66) is het daarmee eens. "Het is niet bevorderlijk om telkens olie op het vuur te gooien."

Leen Schaap laat via zijn woordvoerder weten zich niet te herkennen in de uitspraken in De Telegraaf.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden