PlusAchtergrond

De zorg start weer op, maar met minder patiënten dan normaal

Nu de ergste crisis voorlopig voorbij lijkt te zijn, neemt het aantal bezoeken aan de huisarts en het ziekenhuis weer toe. ‘De drempel is bij de meeste mensen wel weg.’

Pien van Engen
null Beeld Hollandse Hoogte/ANP
Beeld Hollandse Hoogte/ANP

“In principe is alles weer opgestart,” zegt een woordvoerder van het OLVG. “Het is bij de Spoedeisende Hulp (SEH) weer redelijk zoals het was, alleen zijn er bij onze locatie in Oost bijvoorbeeld wel nog minder toeristen." Het aantal acute hartpatiënten of mensen die een ongeluk hebben gehad is wel weer op het oude niveau. Hetzelfde geldt voor de OK-capaciteit.

Dat is terug te zien in de cijfers. Op de SEH komen nu bijna weer net zoveel patiënten als voorheen. Tijdens de coronacrisis waren dat er veel minder. In plaats van de 350 patiënten die er doorgaans per dag komen, bezochten toen gemiddeld maar 120 mensen de spoedeisende hulp. Ruim tweederde daarvan kwam vanwege coronaklachten.

Toch is het aantal patiënten in het OLVG nog niet gelijk aan voor de coronacrisis. “Dat komt omdat we rekening moeten houden met maatregelen als de 1,5 meter afstand.” Op sommige poli’s levert dat langere wachttijden op dan normaal. “Bij oogheelkunde moet de arts het oog vaak echt onderzoeken. Alle patiënten ontvangen volgens de richtlijnen, dat kost wel meer tijd.”

Ook weer naar de huisarts

Steeds meer mensen kloppen ook weer met hun klachten aan bij de huisartsen. “We zien in de cijfers dat het aantal huisartsbezoeken weer toeneemt. Met name de fysieke afspraken,” zegt een woordvoerder van de Landelijke Vereniging Huisartsen. “Veel van de consulten gaan nog wel via de telefoon of beeldbellen.”

Jacqueline Langeslag, bestuurslid van de Huisartsenkring Amsterdam, beaamt dat weer meer patiënten de weg naar de huisarts vinden. “De drempel om contact op te nemen met de praktijk is bij de meeste mensen wel weg. Naar schatting zitten we nu op 75 tot 80 procent van het gemiddeld aantal consulten in de maanden voor de coronacrisis.”

Langeslag verwacht dat het aantal consulten de komende weken nog wel iets zal toenemen, maar niet meer tot aan het niveau van voor de crisis. “Patiënten hebben ook wel ervaren dat sommige dingen vanzelf overgaan. Dus nemen ze nu ook minder vaak contact op.” Daarnaast doen sommige chronisch zieke mensen, zoals diabetespatiënten of mensen met een hoge bloeddruk, hun metingen zelf. “Daardoor hoeven ze minder vaak naar de praktijk te komen.

Minder verwijzingen AVL

In het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis (AVL) is alles nog niet bij het oude. In mei liep het aantal verwijzingen voor alle kankerspecialismen terug met 30 procent, van 1050 naar 738. Vooral de terugloop van verwijzingen voor huidkanker (zoals voor een melanoom) is volgens een woordvoerder van het ziekenhuis verontrustend. Dat liep in mei terug met 49 procent ten opzichte van het jaar ervoor.

“De reguliere zorg is weer opgestart, maar de verwijzingen naar ons ziekenhuis laten nog steeds een dalende lijn zien. Dat is zorgelijk,” zegt een woordvoerder. “Mensen met klachten die ernstig kunnen zijn, moeten langskomen.” Denk daarbij bijvoorbeeld aan een afwijkende moedervlek of uitscheiding.

“We doen daarom ook een oproep aan patiënten om weer mee te doen aan de bevolkingsonderzoeken naar darm-, borst- en baarmoederkanker,” zegt de woordvoerder van het AVL. Die onderzoeken zijn sinds 1 juli weer allemaal van start, maar lang niet iedereen geeft er gehoor aan. “Misschien omdat mensen bang zijn, maar de centra hebben passende maatregelen genomen,” zegt KWF-directeur Johan van de Gronden. Ook hij benadrukt hoe belangrijk het is om mee te doen aan de onderzoeken. “Hoe eerder je erbij bent, hoe beter de vooruitzichten.”

72.000 minder verwijzingen

De Nederlandse Zorgautoriteit becijferde recent dat de coronauitbraak heeft geleid tot naar schatting 72.000 minder verwijzingen voor oncologische zorgvragen. Dit is ongeveer 13% van het totaal aantal verwijzingen in een jaar. Landelijk gezien is het aantal verwijzingen met gemiddeld 9.000 per week al wel weer bijna op het oude niveau.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden