PlusAchtergrond

De verwijten vliegen over en weer in Zandvoort na vertrek wethouders

In Zandvoort worden de brokstukken opgeruimd van de politieke crash - drie wethouders stapten op. Over de toedracht lopen de meningen uiteen. ‘Het college had anders moeten handelen.’

Patrick Meershoek
Een dronefoto van het circuit van Zandvoort. Beeld ANP
Een dronefoto van het circuit van Zandvoort.Beeld ANP

De gemeenteraad maakt zich schuldig aan onbehoorlijk bestuur versus het college zit op schoot bij de leiding van het circuit: daags na het vertrek van alle drie wethouders van Zandvoort vliegen de verwijten nog over en weer. Eens zijn de partijen het over de vaststelling dat deze bestuurlijke crash met iets meer stuurmanskunst had kunnen worden voorkomen.

“Het had van ons niet gehoeven,” zegt fractievoorzitter Peter Kramer van de Ouderenpartij Zandvoort, een van de ondertekenaars van het amendement dat de inleiding vormde van het vertrek van de eigen wethouder Joop Berendsen, een dag later gevolgd door de collega’s Ellen Verheij van de VVD en Gert-Jan Bluijs van het CDA. “Het college heeft het zo ver laten komen.”

Digitale vergaderingen

Michiel Hermsen van D66 concludeert dat het college zijn hand heeft overspeeld. “Er werd gedreigd met vertrek in de verwachting dat de raad bakzeil zou halen. Toen dat niet gebeurde, konden de wethouders niet meer terug.” Voorman Martijn Hendriks van de VVD: “De digitale vergaderingen helpen ook niet mee. Het is lastig om de emoties en de lichaamstaal van anderen te lezen op een schermpje.”

Het draait allemaal om de aanleg van een nieuwe toegangsweg van de boulevard naar het circuit van Zandvoort, waar eerder deze maand de Grand Prix had moeten plaatsvinden. Met instemming van de raad trok het college een half miljoen euro uit voor de weg. Later ontdekt de raad dat de weg niet alleen voor noodgevallen mag worden gebruikt, maar ook voor drukke dagen op het circuit.

Het amendement moet de toezegging van het college ongedaan maken en wordt met een ruime meerderheid aangenomen. “Het college had anders moeten handelen,” vindt Hermsen. “De weg is door het circuit zelf aangelegd op kosten van de gemeente. De regel is dat dat volgens een Europese aanbesteding gebeurt. Maar er was haast. De snelheid is ten koste gegaan van de kwaliteit van de besluitvorming.”

Zakelijk blijven

Peter Kramer: “Er lag ook nog een beroep van de provincie tegen de vergunning die door de gemeente is afgegeven. Volgens de provincie zorgde de nieuwe toegangsweg voor onveilige situaties, terwijl die er juist moest komen vanwege de veiligheid. Daar heeft het college zich niets van aangetrokken. Het is mooi dat de wethouders enthousiast zijn over de Formule 1, maar ze moeten ook zakelijk blijven.”

De OPZ is de enige coalitiepartij die afstand neemt van het gevoerde beleid. CDA en VVD steunen het standpunt van hun wethouders en menen dat juist de raad een scheve schaats heeft gereden door achteraf voorwaarden te stellen aan de subsidie voor de aanleg van de weg. Hendriks: “Alle besluiten waren genomen, de weg lag er al. Dan kun je als gemeente niet met nieuwe eisen op de proppen komen.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden