De vernieuwde Eilandenboulevard: ‘Een brede straat van Franse allure’

De strook Kattenburgergracht, Wittenburgergracht en Oostenburgergracht - de Eilandenboulevard - heeft een metamorfose ondergaan. Van een drukke doorgangsroute voor autoverkeer is de straat veranderd in een aangenaam verblijfsgebied voor bewoners en bezoekers.

Meike van Herk
null Beeld Jakob Van Vliet
Beeld Jakob Van Vliet

De straat oogt een stuk ruimer dan voorheen. De ventweg die er eerst langsliep is verdwenen, met autoparkeerplekken en al. Langs het water is het nu fijn wandelen, en aan de andere kant van de boulevard loopt een breed tweezijdig fietspad. Fietsers en auto’s zijn alweer een tijdje welkom in de vernieuwde straat, die dinsdag feestelijk werd geopend.

Voor de gelegenheid heeft een Amsterdamse fanfare een lied geschreven over de vernieuwde straat. ‘’t Is goed en ieder groet elkaar, op de Eilandenboulevard. Is ’t vroeg of laat, vraag je hoe het gaat, op de Eilandenboulevard.’ De pakweg 100 buurtbewoners die op de opening zijn afgekomen zingen de tekst die op een groot wit doek is geschreven vrolijk mee.

Er volgt een praatje van bestuurder Micha Mos en Jeanine van Pinxteren, voormalig voorzitter van stadsdeel Centrum. Beiden zeggen erg opgelucht te zijn dat de werkzaamheden er eindelijk op zitten. “Een brede straat van Franse allure,” noemt Mos het eindresultaat tevreden.

Er klinken veel instemmende geluiden vanuit het publiek tijdens de lovende woorden van de politici. “Het is prachtig geworden, en erg functioneel. Je kan lekker hard aan een stuk door fietsen, het is net een soort fietssnelweg,” zegt Hugh Masters, die om de hoek van de Oosterkerk woont. Zijn buurman Martin Gevonden is het met hem eens. “En de gemeente heeft het netjes aangepakt, er was veel inspraak mogelijk. Ik heb het idee dat dat de laatste jaren is verbeterd.”

Ook het pleintje voor de Oosterkerk is heringericht, waardoor de viskraam van Nico Kras moest verhuizen naar het eind van de boulevard. De kraam staat nu vlak tegenover het Scheepvaartmuseum. Of Kras baalt van de noodgedwongen verhuizing? “Integendeel. We hebben hier een heerlijk uitzicht, een terrasje voor onze neus en pakken wat van het toerisme van het museum mee. Nee hoor, wij mogen echt niet klagen.”

De klanten van de viskraam zijn al even positief over de nieuwe boulevard. “Ik vind het erg mooi geworden,” zegt Brunhilde Schleiffert, die aan de andere kant van het water aan de Nieuwe Vaart woont. “Alleen jammer dat mijn favoriete boom is weggehaald. Het was altijd de eerste die mooie herfstkleuren kreeg.”

Aan het einde van de korte toespraken wordt de hele menigte uitgenodigd om de fanfare over de boulevard te volgen richting het Scheepvaartmuseum. Hier eindigt de feestelijke opening met een borrel een een optreden van Willeke Alberti, een cadeautje van het stadsdeel.

null Beeld Jakob Van Vliet
Beeld Jakob Van Vliet

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden