PlusReportage

De problemen op Wittenburg zijn nog niet opgelost: ‘Ze gaan allemaal voor het snelle geld’

Wittenburg, vrijdagmiddag. ‘Vroeger was ik trots dat ik hier woonde, nu schaam ik mij, met al die berichten in het nieuws.’ Beeld Jean-Pierre Jans
Wittenburg, vrijdagmiddag. ‘Vroeger was ik trots dat ik hier woonde, nu schaam ik mij, met al die berichten in het nieuws.’Beeld Jean-Pierre Jans

Op Wittenburg werd vrijdag met opluchting gereageerd op de arrestatie van de tweede schutter bij de aanslag die Mohamed Bouchikhi (17) het leven kostte. Maar de problemen zijn met een aanhouding niet opgelost, zeggen buurtbewoners. ‘Er loopt hier een hoop gajes rond.’

Roelf Jan Duin en Ruben Koops

Het was niet de eerste schietpartij op de Oostelijke Eilanden, maar de schok die begin 2018 door de buurt ging nadat in buurtcentrum De Witte Boei de onschuldige stagiair Mohamed Bouchikhi werd vermoord, was groter dan ooit. Voor de ogen van kinderen werd hij doodgeschoten, de persoon die de schutters zochten, raakte zwaargewond. Er volgde een stille tocht, politici spraken hun afschuw uit, maar de daders bleven lange tijd vrij rondlopen. Vrijdag werd bekend dat de crimineel Randall D. (39) op Curaçao is aangehouden, eerder was de andere vermoedelijke schutter Emylio G. (28) al vastgezet.

Bart Uitdenbogaart, voorzitter van het Eilandenoverleg, ‘slaakte een zucht van verlichting’ toen hij het nieuws vernam. “Die schietpartij heeft een enorme impact gehad op de buurt. Wittenburg is echt een eiland in de stad, de contacten zijn nauw, iedereen kent elkaar. Dat een van de schutters nog vrij rondliep, gaf een heel onbevredigend gevoel. Deze aanhouding helpt bij het helen van de wonden die zijn geslagen.”

En ook bij welzijnsorganisatie Dock, waar ­Mohamed stage liep toen hij werd doodgeschoten, is iets van opluchting voelbaar.

“Het is een eerste stap op weg naar gerechtigheid,” zegt woordvoerder Henriëtte Verhoeff. “Maar het gat dat is geslagen, wordt er niet mee gevuld. De zaak roept nog altijd heftige emoties op.”

Zwijgcultuur

‘Een traumatische gebeurtenis’ noemt buurt­bewoonster Marlou Visser de schietpartij van ruim drie jaar geleden. Het was voor haar aanleiding om zich in te gaan zetten voor de buurt. In de Oosterkerk startte ze het ‘vrouwenhuis’, waarbij vrouwen van verschillende culturen bijeenkomen om samen te koken, te eten en te praten.

“Dit is een buurt die aandacht nodig heeft, waar je in moet investeren. Er is veel criminaliteit, er heerst een zwijgcultuur, jongeren lopen grote kans om op het verkeerde pad te raken. Het goede nieuws is dat het steeds meer bespreekbaar wordt, het slechte nieuws is dat de buurt daardoor nog slechter bekend komt te staan.”

De arrestatie van Randall D. is positief, met ­name voor de familie en vrienden van Mohamed, maar Visser waarschuwt dat hierdoor de aandacht voor de eilanden niet moet verslappen. “Een arrestatie zorgt er niet voor dat alles opeens is opgelost hier.”

Het snelle geld

Over criminaliteit op de eilanden kunnen de twee mannen die deze middag op de stoep voor het buurtcentrum staan meepraten. De een woont al 25 jaar op Wittenburg, de ander 17 jaar. Ze wijzen ze zo aan. “Daar woonde een jongen die is geliquideerd. En een paar straten verder woonde die jongen wiens hoofd op straat lag. En die van verderop, die heeft levenslang.”

De andere man valt hem bij. “Ze gaan allemaal voor het snelle geld. Vroeger werden ze nog wel­eens gecorrigeerd, nu hangen ze rond op straat en willen ze allemaal een dure auto. Vroeger was ik trots dat ik hier woonde, nu schaam ik mij, met al die berichten in het nieuws.” De mannen willen absoluut niet met hun naam in de krant. “Dan ben ik de klokkenluider.”

Burgemeester: ‘Dit was mijn moeilijkste moment’

Jozias van Aartsen was waarnemend burgemeester ten tijde van de schietpartij. Voor hem was de dood van de onschuldige 17-jarige jongen het moeilijkste moment van zijn periode in Amsterdam. “De schietpartij heeft een enorme indruk op mij gemaakt. Maar dat de moordenaar gevonden en gearresteerd is, is vooral fantastisch nieuws, en een belangrijke geruststelling voor de familie van Mohamed Bouchikhi,” zegt Van Aartsen.

De oud-burgemeester heeft geprobeerd om van de moord op Bouchikhi een keerpunt te maken in de strijd tegen criminaliteit en ondermijning, zegt hij. “Deze moord heeft het hele stadhuis ervan doordrongen dat de tolerantie ten opzichte van drugs enorme consequenties heeft voor dit soort buurten,” aldus Van Aartsen. “Dit heeft iets op de agenda gezet, niet alleen in Amsterdam maar ook in de richting van het Binnenhof, en uiteindelijk ook veel goeds gebracht op de eilanden.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden