Amsterdam Bewaar

De Noord/Zuidlijn wordt de ruggengraat van de stad

Bussen en trams die sinds mensenheugenis een vaste route hebben, zullen met ingang van zondag ineens anders rijden en soms zelfs helemaal verdwijnen
Bussen en trams die sinds mensenheugenis een vaste route hebben, zullen met ingang van zondag ineens anders rijden en soms zelfs helemaal verdwijnen © Rink Hof

De ingebruikname van de Noord/Zuidlijn betekent een renovatie van het hele netwerk. De nieuwe metro wordt de ruggengraat van de stad. Desoriëntatie van de reiziger ligt op de loer.

Een leeg palet, naar believen in te kleuren. Het zijn niet de minste schilders die ervan in een kramp zijn geschoten. Die het angstige gevoel hebben dat de leegte blijft terugstaren, waar ze ook staan met hun penseel. Waren Michiel Sommeijer en zijn collega's bij het GVB schilders van dat slag geweest, dan was er niet veel terechtgekomen van het nieuwe ov-netwerk.

De vervoerkundige raakte juist geïnspireerd toen zijn werkgever hem, nu al jaren geleden, vroeg of hij zich wilde bezighouden met het ontwerp van een broodnodig nieuw vervoerplan voor Amsterdam.