PlusAchtergrond

De nieuwe realiteit: zware eis voor bezit raketwerper

Justitie wil dat de Amsterdammer Yassine A. een kleine 6 jaar de cel in gaat omdat bij hem een raketwerper lag. Daarbij komt dat die volgens een tipgever zou dienen voor een aanslag op de zwaarbeveiligde misdaad­journalist John van den Heuvel, al ontbreekt daarvoor bewijs.

Paul Vugts
null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

Voor de vondst van een met een antitankgranaat geladen raketwerper plus wat drugs en kogels zou het Openbaar Ministerie anders nooit een celstraf eisen die netto neerkomt op 5 jaar en 8 maanden zitten. Toch formuleerden de aanklagers die forse strafeis dinsdag tegen de Amsterdamse crimineel Yassine A. (31).

De verklaring ligt in de context van de zaak. Nadat de onschuldige broer Reduan én advocaat Derk Wiersum van kroongetuige Nabil B. zijn vermoord, nadat aanslagen zijn gepleegd op de gebouwen van De Telegraaf en Panorama (die laatste met een raketwerper) en nu rechters, officieren van justitie, advocaten en journalisten in zware beveiliging (hebben) moeten leven, leven we in een nieuwe werkelijkheid.

Oorlogstuig

Daarin kwam 4 december de tip dat Telegraafmisdaadverslaggever John van den Heuvel, die al sinds 2017 in de zwaarst denkbare beveiliging leeft en in gepantserde bolides wordt vervoerd, doelwit zou worden van een aanslag door een groepje ‘voornamelijk Marokkaanse jongens’, onder wie Yassine A. Diezelfde avond werden in de kelderbox bij het huis van zijn vriendin in Osdorp een raketwerper en een M80-brisantgranaat gevonden. Oorlogstuig dat volgens de officieren van justitie een dik stalen pantser kan doorboren.

Dat de granaat inderdaad bedoeld was voor, pakweg, een beschieting van het transport van Van den Heuvel, kon de recherche vervolgens niet hardmaken, maar van dat beklemmende idee was het requisitoir van de aanklagers wél doortrokken.

Ze eisten dinsdag 4 jaar cel voor de ‘schokkende’ vondst van de granaatwerper en de 78 kogels en 266 gram cocaïne die in zijn bescheiden garagebedrijf in Lijnden lagen. Daarbovenop zou hij alsnog de 3 jaar cel moeten uitzitten van de 9 jaar die hij in 2013 kreeg voor een bankoverval in Driebergen – waarbij hij en zijn mededader op de vlucht op een agent in burger hadden geschoten. Door een nieuw misdrijf in zijn proeftijd heeft A. de eisen aan zijn ‘voorwaardelijke invrijheidsstelling’ immers geschonden.

Onlangs kregen onderwereld­kopstukken als Willem Holleeder (na het bedreigen van Peter R. de Vries) en Benaouf A. (na de poging hem uit de gevangenis te bevrijden) ook jaren extra cel vanwege oude straffen.

Gevonden spullen

Dat Yassine A. al ‘ongeveer de helft van zijn leven’ in de cel zat, telt mee, net zoals de bij hem gevonden versleutelde Blackberry’s en peilbakens die op criminele activiteiten wijzen. Al die eerdere straffen ‘hebben kennelijk niet geleid’ tot beter gedrag.

Dat de reclassering positief over A. is, die behalve garagist sinds zijn vrijlating in augustus 2018 ook een gewaardeerd jongerenwerker was, weegt niet op tegen het beeld dat hij vreselijk geweld wilde plegen.

“Dat ding is niet van mij, absoluut niet,” zei A. over de raketwerper. Hij verheugt zich op zijn nieuwe leven als vader, als over twee maanden zijn kind is geboren. Volgens zijn advocaat Menno van Gaalen moet de rechtbank A. vrijspreken. Die vage tip had in december niet tot die invallen mogen leiden, dus de gevonden spullen tellen niet. Daarbij: bewijs voor A.’s betrokkenheid bij die spullen is volgens de raadsman niet geleverd. De strafeis is zo buiten elke proportie.

Op 17 maart zal blijken hoe de rechters denken over deze hoe dan ook bijzondere zaak, waarop een volle tribune aan media was afgekomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden