Recreatiegebied Het Twiske in 1991.

PlusAchtergrond

De natuur van Het Twiske moet worden beschermd, maar wie betaalt?

Recreatiegebied Het Twiske in 1991.Beeld ANP

De natuur in Het Twiske moet beter worden beschermd, vinden de verantwoordelijke gemeenten en provincie. Nu moet blijken of zij daar ook voor willen betalen.

Patrick Meershoek

Het Twiske is geen pretpark. Als een bezwering klonk deze slogan de afgelopen maanden telkens opnieuw in de vergaderzalen van de gemeenten en de provincie, die samen zeggenschap hebben over het natuurgebied onder de rook van Amsterdam. Veel insprekers zeiden het, en veel politieke partijen zeiden het hen na. Voor de goede orde: er was nooit een spreker aanwezig die van mening was dat het Twiske wél een pretpark moet worden.

Balans tussen natuur en recreatie

Het draait om de balans tussen natuur en recreatie, en die luistert nauw bij Het Twiske. Het park krijgt de komende jaren meer recreanten te verwerken maar blijft tegelijkertijd onderdeel van Natura 2000, het netwerk van waardevolle natuurgebieden. In het ambitiedocument dat de beheerder van Het Twiske eind vorig jaar presenteerde, wordt volgens critici erg veel gesproken over recreatie en opvallend weinig over natuur.

Uit de mond van vertegenwoordigers van natuurorganisaties is dat geen verrassing natuurlijk, maar bij de bespreking van de plannen in de vijf gemeenten en bij de provincie bleek dat ook de besturen die mening zijn toegedaan. Met name de plannen voor groei van de huidige twee festivals in Het Twiske kregen veel kritiek, net als het voornemen om overnachtingen mogelijk te maken – tijdens festivals op grote schaal, de rest van het jaar op kleine schaal.

Die kritische noten leidden niet tot eenduidige conclusies. Met name de oppositiepartijen wilden het liefst meteen piketpaaltjes slaan om bijvoorbeeld de overnachtingen in het natuurgebied onmogelijk te maken. De verantwoordelijke bestuurders drongen aan op vertrouwen en geduld: het ambitiedocument moet zijn definitieve vorm nog krijgen en het is nu eerst aan de beheerder van Het Twiske om alle kritische opmerkingen te verwerken.

Steeds grotere festivals

Ook de verantwoordelijk bestuurder in Noord-Holland, gedeputeerde Jack van der Hoek, adviseerde om de opties open te houden. Wat de provincie – tevens de belangrijkste geldschieter – betreft is de natuur de kernkwaliteit van Het Twiske. Dat betekent dat recreatief gebruik alleen mogelijk is als de natuur er geen schade van ondervindt. Van elk plan dat bij de beheerder wordt ingediend, zal het belang van het groen bij de beoordeling zwaar wegen.

De critici vragen zich af of het echt zo werkt. Zij wijzen naar de praktijk van de afgelopen jaren, waarbij de festivals klein begonnen, maar elk jaar wat groeiden. Er loopt nog een procedure van enkele natuurorganisaties in Landsmeer die stellen dat de festivals volgens de letter van de wet nooit een vergunning hadden mogen krijgen. Of dat werkelijk zo is, zal moeten blijken uit het antwoord van de gemeente op het bezwaarschrift.

En dan is er nog het geld. De commerciële activiteiten in Het Twiske leveren een bijdrage aan de begroting voor het beheer en het onderhoud. Het waren de gemeenten die indertijd aandrongen bij de beheerder om heel eigentijds op zoek te gaan naar externe financiers, ook omdat zij er genoeg van hadden elk jaar een nieuwe verhoging van de eigen bijdrage te moeten slikken. Dat nieuwe geld werd gevonden bij de organisatoren van de populaire dancefestivals.

Ingewikkeld proces, simpele keuze

Het proces is ingewikkeld, de keuze is simpel. Nadat de vijf gemeenten en de provincie hun licht hebben laten schijnen over de plannen voor de toekomst van Het Twiske, zitten straks de vertegenwoordigers van dezelfde vijf gemeenten en de provincie weer samen aan tafel, nu in de rol van bestuurder van het recreatiegebied. Als zij besluiten om paal en perk te stellen aan de commerciële activiteiten, zullen ze ook meteen de portemonnee moeten trekken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden