Plus

De muizen zijn terug. Zo hou je de gehate huisgenoten buiten de deur

Het zijn de meeste gehate huisgenoten: muizen. Waarom zijn er nu weer zo veel en hoe hou je ze buiten de deur (en slaapkamer)?

null Beeld Foto: Unsplash
Beeld Foto: Unsplash

Nachtelijk gekras in een spouwmuur, keuteltjes in de meterkast, en ’s avonds laat opeens getrippel op het laminaat en een staart die net uit beeld verdwijnt.

De muizen zijn er weer.

“Voor het seizoen zijn er vrij veel,” zegt Zeno Hoffmans, ongediertebestrijder en docent dierplaagbestrijding van De4 Nederland. “We hadden geen harde winter met stevige vrieskou, dus alles blijft maar leven. Eigenlijk is het al vier maanden herfst. Daarbij is het nu vrij nat en muizen houden niet van nattigheid. Kruipruimtes lopen onder en dan komen muizen naar boven. Tijdens een natte herfst krijgen we de meeste meldingen.”

Als muizen ook nog eens genoeg voedsel kunnen vinden, gaat het snel. Hoffmans: “Een muizenkoppeltje, veilig binnen met voldoende voedsel, kan in een jaar goed zijn voor 2800 muizen. Een muis krijgt zes keer per jaar zes à twaalf jongen. Ze doen het met vader, moeder, broer, zus. Het is een omgekeerde piramide.”

Ouderwetse pannenspons

De eerste tip om muizen buiten te houden is pijnlijk eenvoudig: zorg dat ze niet binnen kunnen komen. Plak of smeer alle naden, kieren en spleten dicht met purschuim. In theorie dan.

Hoffmans: “Een muis doet er zestig seconden over om door purschuim te knabbelen. Ze laten overal waar ze lopen buiksmeer achter, dus die route is een geurspoor van honderden muizen. Een beetje purschuim houdt ze dan niet tegen.”

Hoffmans adviseert ouderwetse pannenspons. “Een muis gaat sowieso proberen ook daar doorheen te knagen. Maar de zilverdraad gaat snijden in zijn tandvlees en dat is niet prettig. Hij zal het de volgende avond weer proberen en dan wordt hij gedwongen om naar de buren te gaan.”

Potlood

Maar toch, ook de tip met staalwol is voor Amsterdammers in de regel nauwelijks bruikbaar. Een opening van een halve centimeter is voor een muis al voldoende om doorheen te kruipen. Een halve centimeter. De vuistregel is: als er een potlood in past, kan een muis er ook doorheen. Begin er maar eens aan, in een Amsterdamse bovenwoning.

Nog zo’n klassieke tip: berg voeding op in bakken van hard kunststof, want als muizen door purschuim vreten, doen ze dat zeker door karton. Laat geen etensresten achter (het tostiapparaat!). Zet vuile vaat meteen in de vaatwasser en stofzuig regelmatig, zeker achter het fornuis.

Klinkt weer goed, in theorie. Maar hoe doe je dat, stofzuigen achter een inbouwkeuken?

Hoffmans: “Het is een klassiek probleem. De vaatwasser schudt en daarom zit er speling bij de waterleiding. Daar zijn wel mooie sluitringen voor, maar negen van de tien keer denkt de aannemer: het zit toch onder het keukenblok, laat die ruimte maar open.”

Zo komen muizen makkelijk de inbouwkeuken binnen. Hoffmans: “In het lekbakje van de koelkast zit vocht om te drinken en door de motor van de koelkast is het er lekker warm. En het is nog veilig ook. De ruimte onder een inbouwkeuken is ideaal voor een nestje.”

De muis hoeft alleen op pad op zoek naar voedsel. Muizen eten maar drie tot vijf gram per dag. Hoffmans: “Zelfs een kruimel is voor een muis al een maaltijd.”

Hij maakt het mee dat een keuken heel goed op etensresten wordt schoongemaakt, maar dat de bak met hondenvoer blijft staan. “Hondenbrokken, dat vinden muizen lekker knapperig. Het is nog goede voeding ook. En het ligt er elke avond. Als je zelf een muis was, ging je ook onder dat keukenblok zitten.”

TIPS

- Maak de vloer grondig schoon, vooral de looproutes waar muizen een geurspoor achterlaten. Maak kieren en gaten dicht met staalwol. Muizen eten met gemak door purschuim.

- Er zijn diervriendelijke muizenvallen te koop, zogenaamde kooi- of kantelvallen. Sommigen vangen tot twaalf muizen tegelijk. Lok de van nature zeer nieuwsgierige muizen met zoetigheid als chocolade en pindakaas. Dat muizen dol zijn op kaas is een mythe.

- Laat de dieren ver van huis los. Tenminste honderd meter van huis. Vriendelijk voor de muis, alleen wat onvriendelijk voor een buurman honderd meter verderop.

- Lijmplankjes zijn verboden, maar nog altijd veel verkocht. Het zorgt ervoor dat muizen sterven van de stress of honger. Soms bijten muizen hun pootje(s) eraf om los te komen.

-Ook gif is dieronvriendelijk. De doodstrijd van een muis kan tot zeven dagen duren. Knijp- of kantelvallen maken de dieren tenminste nog in een klap dood.

- Kostbaar en zeker niet feilloos zijn apparaten met ultrasoon geluid. Het geluid is onhoorbaar voor de mens en stressvol voor muizen, maar die wennen snel aan het geluid, of negeren het.

- De beste tip blijft: neem een kat. Succes gegarandeerd. Het is alleen nogal bewerkelijk en bovendien moet je maar net van katten houden.

Daarom deze geheimtip: muizen blijven niet weg door de kat zelf, maar de geur van de kat. Vraag daarom een kennis hun kat te borstelen en leg plukjes kattenhaar op strategische plekken in huis. De geur houdt twee tot drie weken aan. Bewaar de rest van het kattenhaar in een afsluitbare plastic zak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden